8 feb. 2021

Sinds enkele jaren hebben de lasten van een mede-eigendom in België de neiging sneller te stijgen dan de inflatie. Zij bedragen nu gemiddeld 2312 euro per kavel per jaar. Wat is de oorzaak van deze toename en wat kunnen mede-eigenaren en syndici doen om dit tegen te gaan?

1. Stijgende energiekosten

Tussen 2007 en 2020 is de gemiddelde energiefactuur voor een huishouden met 66% gestegen. Deze stijging van de elektriciteits- en gaskosten heeft een sterke impact op de lasten van een mede-eigendom, waarbij de verwarmingskosten vaak bijna een kwart van de lopende uitgaven uitmaken.

Met de liberalisering van de energiemarkt hebt u de mogelijkheid om van energieleverancier te veranderen. Het kan dus de moeite waard zijn om de aangeboden contracten te vergelijken. Bovendien zijn veel hallen van gebouwen oververwarmd ondanks het feit dat zij slecht geïsoleerd zijn en weinig worden gebruikt. Het kan de moeite lonen na te gaan of het wenselijk is bepaalde gemeenschappelijke ruimten zo sterk te verwarmen en zo nodig isolatiewerkzaamheden uit te voeren. Ten slotte kan elektriciteit worden bespaard door timers of bewegingsdetectoren te installeren om onnodige elektriciteitsverspilling te voorkomen.

2. Er werden nieuwe regelgevingen ingevoerd

Nieuwe isolatie-, elektrische of veiligheidsnormen betekenen meer werk, controles en aanpassingen aan de normen, wat een bepaald bedrag kan kosten. Er moeten bijvoorbeeld verplichte diagnoses worden uitgevoerd voor de brandveiligheid, diagnoses die in rekening worden gebracht en die weer tot extra verplichte uitgaven kunnen leiden.

3. Gebouwen verouderen

Als uw mede-eigendom enkele tientallen jaren oud is, zullen bepaalde elementen gerenoveerd moeten worden, waardoor de kosten van de mede-eigendom zullen stijgen. Dakbedekking, ramen en isolatie zijn allemaal kosten die financieel zwaar doorwegen. Daarbij komt nog dat, hoe ouder uw gebouw is, hoe hoger de multi-risk verzekeringspremie zal zijn die door de mede-eigendom betaald moet worden, aangezien het schadepercentage voor gebouwen toeneemt met de leeftijd.

4. Bepaalde dienstencontracten kunnen de kosten opdrijven

Er zijn veel contracten voor externe diensten in een appartementsgebouw: onderhoud van liften, digicodes, onderhoud van de buitenkant, schoonmaken van gemeenschappelijke ruimten, enz. Deze posten vertegenwoordigen een groot deel van de uitgaven van een flatgebouw. Daarom is het nuttig om regelmatig vergelijkende prijsoffertes van andere maatschappijen te vragen om er zeker van te zijn dat u de juiste prijs betaalt. Bovendien bevatten sommige contracten prijsherzieningen waarvan de indexatie aan andere elementen dan de inflatie verbonden is met de kans dat hun tarieven te snel stijgen. Het is dus opletten geblazen met dergelijke clausules.

5. De honoraria van de syndici nemen toe

De laatste jaren zijn de honoraria van syndici aanzienlijk gestegen, vooral voor kleine mede-eigendommen. Sommige verhogingen kunnen worden gerechtvaardigd door een bijkomende werklast (grote werken die moeten worden uitgevoerd, nieuwe voorschriften waaraan moet worden voldaan, enz.). Het is dus aan u om waakzaam te zijn en de concurrentie te laten spelen.

Met de wet op de gedwongen mede-eigendom, die op 1 januari 2019 in werking is getreden, moeten contracten die door syndici worden opgesteld de lijst bevatten van diensten die in het maandpakket zijn inbegrepen en de lijst van aanvullende diensten die extra in rekening worden gebracht, wat duidelijkere tarieven en een goede vergelijkingsbasis mogelijk maakt.

Intussen zijn er gespecialiseerde syndici voor kleine mede-eigendommen in opkomst om de kosten van mede-eigendom te drukken.