22 jul. 2021

Ondanks de geleverde inspanningen zijn er in België nog steeds veel slecht geïsoleerde of slecht uitgeruste woningen die echte energieverslinders zijn.
België heeft zich er samen met de Europese Unie toe verbonden de opwarming van de aarde te bevechten. Om ieder van ons te helpen de nodige werkzaamheden uit te voeren en zo de energieprestatie van gebouwen te verbeteren, werden er een aantal subsidies en tegemoetkomingen in het leven geroepen, zodat we allen samen vooruitgang kunnen boeken op weg naar een minder energie-intensieve en schonere toekomst.

Welk zijn de verschillende beschikbare soorten steun?

Energiesubsidies (regionaal)

Ze zijn geldig voor individuele en collectieve huisvesting en hebben betrekking op 3 punten:

A: De energie-audit en studies (50 of 70% van de kosten). Een voorafgaande audit is verplicht in het Waalse Gewest.

B: Isolatie en ventilatie (tussen € 20 en € 50 per m2, premie van € 15/m2 voor natuurlijke isolatie)

C: verwarming en waterverwarming via zonne-energie

Renovatiepremies (regionaal)

Dit betreft alle energiebesparende werkzaamheden aan gebouwen van meer dan 30 jaar oud: thermische isolatie, verwarming, behandeling tegen vochtigheid, ventilatie, enz.

Gemeentelijke en federale subsidies

Afhankelijk van de gemeente kunt u eventueel aanvullende steun krijgen, op voorwaarde dat u eerst een Energie- of Renovatiepremie hebt gekregen. Aarzel niet om u te informeren bij de gemeentelijke dienst urbanisatie.

Andere subsidies

Renovatiewerkzaamheden aan gebouwen die meer dan 15 jaar oud zijn, komen in aanmerking voor een btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

In Wallonië is het mogelijk een belastingvermindering tot 30% te genieten indien dakisolatiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Het Brussels en het Vlaams Gewest bieden dit voordeel niet langer aan.

Alle steunmaatregelen kunnen worden gecombineerd, maar de som van de energiepremie en de renovatiepremie mag niet meer bedragen dan 90% van het totale bedrag van de uitgevoerde werkzaamheden.

Waarom hebben mede-eigendommen er voordeel bij?

De aangeboden energiebonussen kunnen variëren naargelang wie ze aanvraagt. In het Brussels Gewest zijn er drie categorieën: A, B en C. Particulieren behoren standaard tot categorie A en kunnen afhankelijk van hun inkomen tot categorie B of C behoren. Mede-eigendommen vallen automatisch in categorie C. Categorie C geniet van de grootste premies. Het is dus financieel veel interessanter om via de mede-eigendom te passeren dan individueel de bonus aan te vragen. Sommige werkzaamheden kunnen alleen op het niveau van de mede-eigendom worden uitgevoerd: vervanging van de verwarmingsketel, isolatie van de gevels of het dak, enz.

Bovendien heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de bouwsector, die zwaar getroffen werd door de covid-19 crisis, willen steunen. Daarom heeft zij besloten tot en met 31 december 2021 een extra bonus toe te kennen, die kan leiden tot een terugbetaling tot 70% van het totale bedrag van de uitgevoerde werkzaamheden. Deze bonus geldt voor mensen met een laag inkomen, collectieve infrastructuren en mede-eigendommen.

Een stimulans voor hernieuwbare energie

Het gebruik van hernieuwbare energie wordt aangemoedigd door een aantal steunmaatregelen, zoals bijvoorbeeld:

De groene lening

Leefmilieu Brussel biedt mensen met een laag inkomen leningen aan tot 25.000 euro tegen een rente van 0 tot 2%. Deze lening kan worden gebruikt voor isolatiewerkzaamheden en het vervangen van verwarmingsketels door een efficiënter model, maar dekt ook investeringen in hernieuwbare energie.

Fotovoltaïsche panelen

Wanneer u zonnepanelen installeert, kunt u in sommige Brusselse gemeenten genieten van een premie. Bovendien kunt u een groen certificaat verkrijgen voor maximaal 950 euro per jaar gedurende 10 jaar. Vlaanderen was gestopt met het betalen van premies maar kent deze sinds 1 januari 2021 weer toe (maximumbedrag 1500 euro). Het afleveren van groenestroomcertificaten is in Vlaanderen wel stopgezet.

Door uw bezoek aan deze site voort te zetten, accepteert u het gebruik van cookies om, onder andere, uw taalvoorkeuren op te slaan, vloeiender door te bladeren of statistieken over het gebruik van de site te verzamelen.

Meer informatie OK