8 nov. 2021

In België, net als in de rest van de wereld, bereikt de energieprijs nooit geziene hoogtes. Deze stijging van de elektriciteits- en gaskosten treft niet alleen de huishoudens, maar ook de mede-eigendommen. Wat kunnen zij doen aan deze stijging?

De stand van zaken

Tussen 2007 en 2020 is de gemiddelde energiefactuur voor een huishouden met 66% gestegen. Tussen 2020 en 2021 zijn de energieprijzen nog verder gestegen: +25% voor elektriciteit, +100% voor gas, dit volgens een recente studie van de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas). En in 2022 zou deze trend zich voortzetten. Gas wordt schaarser, duurder om te produceren en de vraag neemt toe. De prijzen zullen dus waarschijnlijk blijven stijgen. Deze stijging van de elektriciteits- en gasprijzen heeft een sterke invloed op de kosten van een mede-eigendom, waarbij de verwarmingskosten vaak voor bijna een kwart van de lopende lasten tellen.

Mogelijke oplossingen

Minder verbruiken

De eerste oplossing om de rekening te verlagen is minder te verbruiken. Wat elektriciteit betreft moet u controleren of alle lampen in het gebouw LEDlampen zijn, die veel minder energie verbruiken dan de oude. Het kan ook de moeite lonen in de hal en de gangen tijdschakelaars of aanwezigheidsdetectoren te installeren, zodat de verlichting alleen werkt wanneer dat echt nodig is.

Wat de verwarming van gemeenschappelijke ruimten betreft rijst de vraag of het nodig is een gang te verwarmen waar je in een paar seconden met een jas aan doorheen loopt. Het kan de moeite waard zijn dit op de Algemene Vergadering te bespreken. Als u centrale verwarming heeft, kunt u ook overwegen de ketel te vervangen door een energiezuiniger exemplaar.

Minder betalen

Controleer de contracten van de mede-eigendom met de energieleveranciers en onderhandel er zo mogelijk over. Aarzel niet om de aanbiedingen van de verschillende leveranciers te vergelijken.

Er bestaan twee soorten contracten:

  • Het vast contract, waarbij de prijs bij aanvang vaststaat en niet varieert. Dit beschermt u tegen prijsstijgingen, maar u profiteert niet van prijsverlagingen. In de huidige situatie is dit contract positief want het dekt u tegen de actuele stijging.
  • Het variabele contract, waarbij de prijs varieert volgens de energieprijs van kracht. Dit is bijzonder nadelig in geval van een prijsstijging, zoals thans het geval is. Om te voorkomen dat u in één keer te veel moet betalen, kunt u gezamenlijk besluiten de maandelijkse lasten te op te trekken in afwachting van de hogere elektriciteits- en gasrekeningen die bij de jaarafrekening zullen moeten worden betaald.

Beter isoleren

Om energie te besparen op verwarming is een betere isolatie van de gebouwen in mede-eigendom een goede optie. Bijna twee derde van de Belgische gebouwen zijn gebouwd vóór 1981, d.w.z. vóór de invoering van energienormen. Veel van deze gebouwen zijn echte energieverkwisters en zijn verantwoordelijk voor overconsumptie. Vooral Brussel is hier getroffen. Daarom streeft het Brusselse Gewest naar de renovatie van alle mede-eigendommen tegen 2050, met tussentijdse te behalen termijnen. In Vlaanderen en Wallonië is deze wil er ook wel alhoewel minder dwingend.

Betere thermische isolatie van muren en daken, vervanging van verwarmingssystemen en vervanging van ramen zijn energierenovatiewerken die in het begin kosten met zich meebrengen, maar die snel kunnen worden afgeschreven door de bekomen energiebesparingen.