22 nov. 2021

De Covid-19 crisis heeft de wereldeconomie ontwricht en het economisch herstel in China en de westerse landen heeft geleid tot tekorten en prijsstijgingen van materialen en grondstoffen. De prijs van PVC en staal is met meer dan 45% gestegen, die van aluminium met 15%. In België is de prijs van sommige soorten constructiehout verdubbeld en de prijs van OSB verdrievoudigd! De hele bouwsector is in rep en roer en sommige aannemers zijn genoodzaakt hun werkzaamheden op te schorten.

Wat gebeurt er met de reeds ondertekende offertes voor werkzaamheden in mede-eigendom en kan u niet beter wachten met nieuwe werkzaamheden tot de markt normaliseert?

Wat gebeurt er met de reeds geplande werkzaamheden?

Voor reeds ondertekende offertes liggen de prijzen vast en uw mede-eigendom zal dus niet worden getroffen door de prijsstijgingen van materialen. Aannemers zullen dus aan hun marges moeten knagen. Het kan echter zijn dat u langer moet wachten mocht er een tekort zijn van de nodige materialen.

In sommige gevallen is de verhoging onhoudbaar voor bedrijven die dan verkiezen hun contract te verbreken en boetes te betalen dan met verlies te werken.

Welke impact op de toekomstige werken?

Indien de werkzaamheden reeds gepland waren maar de offerte niet was ondertekend, dan valt te verwachten dat de kosten van de werkzaamheden zullen stijgen. De prijsstijging van de werkzaamheden is momenteel gematigd en bedraagt ongeveer 10%, maar zou aanzienlijker kunnen worden als de situatie aanhoudt. De bouwbedrijven zullen dan geen andere keuze hebben dan de duurdere grondstofkosten door te berekenen in hun offertes. Men mag evenwel niet uit het oog verliezen dat de grondstoffen ongeveer 30 à 40% van een offerte in de bouwsector uitmaken. Een stijging met 30% van de grondstoffen zal dus resulteren in een stijging van 10% van het totale bestek. Werkzaamheden waarvoor weinig grondstoffen nodig zijn, zullen logischerwijze minder gevolgen ondervinden.

Eén ding is zeker, de geldigheidsduur van de offertes wordt steeds korter om beter aan te sluiten bij de realiteit van de markt. Als mede-eigenaar moet u dus snel beslissingen kunnen nemen om de geldigheidsduur van de raming niet te overschrijden. Op die manier vermijdt u enkele weken later een hogere raming aangeboden te krijgen.

Is het beter om te wachten met het uitvoeren van werkzaamheden?

Dit hangt allemaal af van de aard van het werk dat moet worden uitgevoerd.
Zijn de werkzaamheden dringend en kan uitstel blijvende schade aan het gebouw toebrengen, dan is uiteraard beter de werken niet uit te stellen, zelfs al betekent dat dat u meer moet betalen.

Is het werk niet dringend, dan kan u beter wachten tot de markt zich stabiliseert en de grondstofvoorraden zijn aangevuld. Maar er is geen garantie dat de prijzen zullen terugkeren naar het niveau van voor de COVID. Mogelijks blijven de prijzen verder stijgen en in dat geval is het beter om vandaag nog snel te tekenen!