6 mrt. 2023

Zoals met elk vastgoed wordt u bij een mede-eigendom ook vaak geconfronteerd met een reeks uit te voeren werkzaamheden. Of ze nu worden uitgevoerd om versleten gedeeltes te vervangen of om de levenskwaliteit van de bewoners te verbeteren, deze werken zijn soms een verplichting voor de mede-eigendom. Maar in welke gevallen precies zijn ze dan verplicht? Hier volgen enkele verklaringen.

Wat zijn de verplicht uit te voeren werkzaamheden in mede-eigendom?

In mede-eigendom is er een reeks werken die wettelijk verplicht zijn. Het gaat vooral om werken die de veiligheid van de gemeenschappelijke ruimten moeten garanderen. In andere gevallen zijn ze ook bedoeld om de installaties en uitrusting in overeenstemming te houden met de geldende normen. Meer concreet hebben deze werkzaamheden onder andere betrekking op:

  • de renovatie en conformiteit van de liften
  • de normering van de isolatie,
  • het respect van de brandnormen,
  • de conformiteit van de elektrische installaties,
  • de hygiëne van gemeenschappelijke ruimtes,
  • enz.

Zijn de andere verbeteringswerken ook verplicht?

Balkons renoveren, schilderwerk uitvoeren of deuren vervangen... er zijn vele ingrepen die kunnen bijdragen tot de verbetering van de mede-eigendom.

Er zij echter op gewezen dat ze in de meeste gevallen op initiatief van de mede-eigenaars worden uitgevoerd en niet per se verplicht zijn. Zo worden over het algemeen alleen enkele (reeds genoemde) dringende of nalevingswerkzaamheden door de wetgever opgelegd.

Het specifieke geval van energiebesparende werken: binnenkort een verplichting?

In het kader van haar Green Deal-plan heeft de Europese Unie zich tot doel gesteld de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 te verminderen. Om dat te bereiken moeten de lidstaten tegen 2030 32,5% energie-efficiëntie bereiken en tegen 2050 koolstofneutraal zijn.

Met name voor België zijn er al verschillende richtlijnen ingevoerd, vooral met betrekking tot de renovatie van het gebouwenbestand. De regels verschillen van gewest tot gewest, maar over het algemeen hebben ze tot doel de energieprestaties van gebouwen (inclusief mede-eigendommen) te verbeteren. Merk hierbij op dat:

  • In Brussel het EPB-certificaat tegen 2025 verplicht zal worden. Dit zal vergezeld moeten gaan van een audit die de uit te voeren werkzaamheden oplegt zodat het gebouw in 2050 het C-label bereikt.
  • In Vlaanderen dit Energieprestatie en binnenklimaatcertificaat of EPB-certificaat reeds sinds 2022 verplicht is . Het betreft vooral de gemeenschappelijke delen van het gebouw (dak, muren, vloeren, enz.).

Wist u dit?

Easy Syndic heeft een sterke ervaring in het beheer van kleine mede-eigendommen en stelt haar expertise tot uw dienst. Beheer van de werken, technische en financiële administratie...
Wij bieden u een compleet dienstenpakket aan. Contacteer ons voor meer informatie!

travaux-obligatoire-coproprieté

Door uw bezoek aan deze site voort te zetten, accepteert u het gebruik van cookies om, onder andere, uw taalvoorkeuren op te slaan, vloeiender door te bladeren of statistieken over het gebruik van de site te verzamelen.

Meer informatie OK