3 jul. 2019
Advies Legaal

"In een mede-eigendom moeten alle werkzaamheden die de gemeenschappelijke ruimtes, de esthetiek of de harmonie ervan aantasten, vooraf worden goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de mede-eigenaars.”

U bent mede-eigenaar en u bent van plan uw appartement te (her)bouwen, te verbouwen, af te breken of het gebruik ervan te wijzigen. Dan moet u eerst een bouwvergunning verkrijgen. Maar zelfs al is uw project in overeenstemming met de regels van de gewestelijke en gemeentelijke bestemmingsplannen, dan nog zult u in de meeste gevallen de instemming van de andere mede-eigenaars nodig hebben.

Werkzaamheden en mede-eigendom: ga in volgorde te werk.

Aangezien uw project in overeenstemming moet zijn met de wetgeving inzake mede-eigendom, kunt u zich het best informeren vooraleer u met de werkzaamheden van start gaat. Vraag uw syndicus meer bepaald om u de basisakte, het reglement van mede-eigendom en het huishoudelijk reglement (verplicht sinds 1 januari 2019) te bezorgen.

  • De basisakte zal u in staat stellen de gemeenschappelijke delen en de privé-gedeelten duidelijk af te bakenen. De eerste behoren toe aan alle eigenaars; de tweede behoren uitsluitend toe aan elke eigenaar. Dit is belangrijk, omdat delen die alleen u gebruikt als gemeenschappelijk kunnen worden beschouwd (een terras op de begane grond of een tuin, bijvoorbeeld) terwijl u misschien dacht dat het om private werkzaamheden ging.
  • in het reglement van mede-eigendom zijn de rechten en plichten van elke mede-eigenaar vastgelegd. In deze regels zal bijvoorbeeld het verbod op de uitoefening van een vrij beroep in het gebouw worden vastgelegd.
  • Sinds 1 januari 2019 is het huishoudelijk reglement bindend. Dit reglement moet de wettelijke bepalingen bevatten betreffende de wijze van bijeenroeping, de werking en de bevoegdheden van de algemene vergadering van mede-eigenaars. Zij moeten ook de jaarlijkse periode van vijftien dagen vermelden gedurende welke de gewone algemene vergadering van de vereniging van mede-eigenaars wordt gehouden.

Wat nu met de mede-eigendom?

Indien uw project in overeenstemming is met de inhoud van de documenten, is er geen enkel beletsel meer voor de uitvoering ervan. Zo niet, dan hebt u de instemming nodig van de mede-eigenaars op de Algemene Vergadering.
Twijfelt u aan de interpretatie van de documenten? Dan kan de syndicus van het gebouw u helpen uw twijfels op te lossen. Neem deze stappen in ieder geval alvorens een architect in dienst te nemen, plannen te lanceren en een bouwvergunning aan te vragen: zonder de goedkeuring van de mede-eigenaars zou het een verspilling van tijd en geld zijn (zelfs indien een regularisatie achteraf mogelijk is via een bekrachtiging door de Algemene Vergadering). Temeer daar het verkrijgen van een bouwvergunning de AV geenszins verplicht haar toestemming te geven.
En hoe zit het met werkzaamheden die zijn vrijgesteld van een bouwvergunning, zoals het gebruik van een deel van uw huis voor het opzetten van een medische praktijk? Ook in dit geval is de instemming van de mede-eigenaars van essentieel belang.

Leg uw project voor aan de Algemene Vergadering vooraleer u de werkzaamheden opstart.

Wees in de eerste plaats voorbereid: een algemene vergadering is niet in een paar dagen geregeld: vraag de syndicus om uw project zo snel mogelijk op de agenda van de vergadering te plaatsen Geef hem zoveel mogelijk informatie. En aarzel niet om uw project te delen met uw buren en mede-eigenaars. Op die manier zullen zij uw project niet op de AV ontdekken en hebt u de tijd gehad om rekening te houden met eventuele opmerkingen.

Wat als de AV de werken weigert? Indien de argumenten voor weigering door de algemene vergadering van mede-eigenaars u juridisch onverenigbaar lijken, kan u zich wenden tot de vrederechter. Om in de toekomst vriendschappelijke betrekkingen te onderhouden, is het echter beter de diplomatieke weg te bewandelen. Ook hier kan de syndicus een waardevolle bemiddelaar zijn.

Ontdek onze volledige gids over mede-eigendom

Meer te weten komen:

https://1819.brussels/nl/infotheek/vergunningen-verplichtingen/wanneer-heb-je-een-stedenbouwkundige-vergunning-nodig-hoe