5 jul. 2021

In een mede-eigendom delen we veel meer dan een gemeenschappelijk adres. Elke dag gaan we met elkaar om. En hoewel we van mede-eigenaars niet vragen om de beste vrienden te worden, helpen wederzijds respect en een goede algemene sfeer om beter te leven. Wat zijn de belangrijke punten om erin te slagen in harmonie samen te leven?

1. Elkaar beter leren kennen

Heel vaak worden buurtproblemen nog verergerd omdat de mensen elkaar niet kennen, door een gebrek aan communicatie. Geluidsoverlast kan bijvoorbeeld snel worden verholpen als u uw buurman vriendelijk vraagt ermee op te houden, wat heel makkelijk is als u elkaar goed kent, moeilijker indien dit niet het geval is.

Als u net in een mede-eigendom bent aangekomen, aarzel dan niet om bij uw naaste buren aan te bellen om u voor te stellen. Dit kan ook een gelegenheid zijn om de belangrijkste regels en gewoonten van de mede-eigendom met hen door te nemen.

Een jaarlijkse bijeenkomst zoals bv. een etentje onder buren, waarbij iedereen een zelf bereide schotel meebrengt, is niet alleen leuk maar stelt u ook in staat relaties te onderhouden en langer te kunnen uitwisselen dan de gebruikelijke korte begroetingen wanneer u elkaar kruist.

2. Blijf hoffelijk en zorgzaam

    Elkaar begroeten, de deur openhouden, hulp aanbieden... Deze kleine gebaren lijken misschien nutteloos, maar ze zijn belangrijk om je goed te voelen en een klimaat van vertrouwen te scheppen. Het gaat er niet om opdringerig te zijn in het leven van anderen, maar gewoon om te luisteren en beschikbaar te zijn voor kleine diensten. De oude dame op de zesde verdieping zal het op prijs stellen als u haar boodschappen helpt dragen en u zult blij zijn als zij tijdens de feestdagen op uw kat past!

    3. De regels en het samenleven respecteren

    De mede-eigenaars delen een aantal gemeenschappelijke ruimtes. Om deze zones aangenaam te houden, is het belangrijk ze te respecteren. Maak de hal niet rommelig, let er op de trap niet vuil te maken of de tuin niet te vernielen... Elke plek achterlaten zoals je die zelf zou willen aantreffen is de basis.

    Het huishoudelijk reglement is er ook en iedereen moet dit reglement volgen. En mocht niet alles er in opgenomen zijn, dan moet een minimum aan gezond verstand en respect het leven in gemeenschap leiden.

    Bepaalde punten komen vaak aan de orde bij buurtproblemen, zoals het respect voor het vuilnisbaklokaal en het feit dat iedereen er zou moeten sorteren, of ook de barbecuerook op de balkons. Als een punt niet duidelijk is, aarzel dan niet om het rechtstreeks met de betrokkenen of op de Algemene Vergadering te bespreken.

    4. Geluidshinder vermijden

    Geluidshinder is een steeds terugkerende bron van conflicten en kan een echt probleem vormen. Het kan gebeuren dat we allemaal op een bepaald moment meer lawaai maken: werkzaamheden, feestjes met vrienden, enz. In dat geval is het nodig vooraf te waarschuwen en fatsoenlijke uren te respecteren. Maar het is vaak het alledaagse lawaai dat een bron van stress kan zijn: dichtslaande deuren, geschreeuw, ruzie, naaldhakken op een houten vloer, rennende kinderen, een auto die snel optrekt... Wij zijn hier allemaal samen verantwoordelijk voor en door ons steentje bij te dragen kunnen omgevingsgeluiden beter aanvaard worden.

    5. Ervoor zorgen dat iedereen deelneemt en gehoord wordt

    Door ervoor te zorgen dat iedereen die het woord wil voeren op de algemene vergaderingen dat ook kan (mits het aantal aanwezigen redelijk is), wordt frustratie voorkomen en krijgt iedereen de kans om zijn mening te uiten.

    Het kan interessant zijn om projecten op te zetten met betrekking tot het dagdagelijks leven, zoals een gemeenschappelijke tuin, een donatie kast, een ophangbord voor kleine advertenties binnen de mede-eigendom, enz. Dit soort projecten versterkt de cohesie en draagt bij tot een goede algemene harmonie.