5 mei 2022

De syndicus is een expert op het gebied van het beheer van mede-eigendom en zijn precieze functies kunnen per VME verschillen. De taken van de syndicus staan vermeld in de syndicusovereenkomst met de VME. In het kader van onroerend goed is de syndicus in het bijzonder verantwoordelijk voor de volgende taken:

  • Beheer van de lopende kosten van onderhoud en exploitatie van de mede-eigendom (herstellingen, onderhoud van de gemeenschappelijke delen, facturatie van de lasten aan de mede-eigenaars, enz.)
  • Mede-eigenaren adviseren over zaken die te maken hebben met het beheer van hun vastgoed (beheer richting administratie, rechtsbijstand, etc.)
  • Controle en opstellen van de jaarrekening

1. Herinnering aan de rol van een syndicus?

Een syndicus is een expert die de belangen behartigt van de mede-eigenaren van een pand. Hij is de vertegenwoordiger van de VME. Hij kan ook opkomen voor de belangen van een mede-eigenaar tegenover de andere mede-eigenaars. Gezien het aantal en de diversiteit aan gebouwen in Gent is het des te belangrijker om goed geïnformeerd te zijn om de juiste syndicus in Gent te vinden voor uw situatie en uw gebouw!

2. Hoe een goede syndicus vinden?

Het is in uw belang om zorgvuldig de syndicus te kiezen die uw mede-eigendom gaat beheren. De syndicus speelt immers een belangrijke rol in het beheer van de gemeenschappelijke delen van uw gebouwen. Hij regelt schadeclaims, onderhouds- en renovatiewerkzaamheden aan gemeenschappelijke ruimten, onbetaalde rekeningen en condominiumgeschillen.

syndicus-gent

3. Hoe uw syndicus kiezen?

Om de juiste syndicus te kiezen, moet u rekening houden met verschillende criteria:

- De competentie en ervaring van de syndicus;

- Waar voor uw geld

- de kwaliteit van de reputatie van de syndicus;

- De mate van vertrouwen die u in de syndicus heeft.

Werken met een syndicus die een groot aantal gebouwen in Gent beheert, zal een meerwaarde zijn. Lokale ervaring en een goed handelsnetwerk in de stad zullen inderdaad de kwaliteit van het gebouwbeheer aanzienlijk verbeteren.

4. De kwaliteit van communicatie

De kwaliteit van de communicatie tussen de syndicus en de mede-eigenaren is een belangrijk criterium voor het beheer van het gebouw. Een goede syndicus zal in staat zijn duidelijke communicatieprocedures in te voeren waarmee mede-eigenaren de voortgang van het werk kunnen volgen. De kwaliteit van de communicatie kan ook worden afgemeten aan het aantal geschillen in de mede-eigendom: hoe minder er zijn, hoe beter de syndicus. Ook hier zal een ervaren en gestructureerde syndicus het mede-eigendom beter kunnen beheren.

Door uw bezoek aan deze site voort te zetten, accepteert u het gebruik van cookies om, onder andere, uw taalvoorkeuren op te slaan, vloeiender door te bladeren of statistieken over het gebruik van de site te verzamelen.

Meer informatie OK