7 feb. 2020
Info Legaal

De verplichtingen voor uw gebouw tegen 2050

Geconfronteerd met de steeds merkbaarder wordende opwarming van de aarde heeft de Europese Unie een ambitieuze doelstelling vastgelegd: de uitstoot van broeikasgassen met 80 tot 95% ten opzichte van 1990 verminderen! In het arsenaal van maatregelen springt de Europese richtlijn inzake energie-efficiëntie in het oog.
Hoewel de data en de maatregelen ter uitvoering van de Richtlijn van regio tot regio verschillen, zijn de gevolgen dezelfde: het gebouwenbestand moet worden gerenoveerd. In België voorziet het Nationaal Energie- en Klimaatplan (NECP) een vermindering van de broeikasgasemissies van gebouwen met ten minste 32% tegen 2030 en met ten minste 80% tegen 2050. (*)

(*) Europese richtlijn in 3 fases

- 2030: 32,5% energiebesparing en 32% groene productie
- 2050: een koolstof
vrij woningbestand
- tussen 2030, 2040 en 2050: mijlpaaldata
om de doelstellingen te meten

Goed om weten: Europa beslist, de regio's voeren uit.

In Brussel hebben de autoriteiten een grootschalige Renovatiestrategie opgezet.

Want de situatie van het Brusselse woningbestand is niet echt schitterend: “Van de 574.000 Brussels woningen is 85% vóór de jaren zestig gebouwd en is 30% helemaal niet geïsoleerd. De Brusselse renovatiestrategie heeft tot doel dit enorme renovatiepotentieel uit te voeren", legt minister van Huisvesting Céline Fremault (CDH) uit.
De geraamde kosten voor de uitvoering van deze Renovatiestrategie en de restauratie van de Brusselse gebouwen? 30 miljard euro verdeeld over 30 jaar! Zelfs indien de regering van plan was de toegang tot energiepremies en groene leningen uit te breiden, te versterken en te vergemakkelijken, is het vooruitzicht van de uit te voeren werkzaamheden toch iets waarbij meer dan één (mede-)eigenaar zich vragen over stelt.

In de praktijk, voor uw mede-eigendom

  • Een verplicht EPB-certificaat in 2025

Alle woningen in Brussel zullen veel betere energieprestaties moeten leveren dan nu het geval is. Tussen 2030 en 2050 mag hun gemiddelde verbruik immers niet meer dan 100 kWh per vierkante meter per jaar bedragen. Dit is ongeveer een derde van het huidige verbruik, om u maar een idee te geven. De EPB zal vanaf 2025 verplicht zijn, ook als het onroerend goed niet te koop of te huur staat. Maar dit zal slechts een eerste stap zijn in de planning van de renovaties die nodig zijn om de bovengenoemde scores te halen.

  • Tweede stap: een plan van de werkzaamheden om het C-label te bereiken.

In de praktijk zal de toekenning van de EPB vergezeld gaan van een audit waarbij vereist wordt dat de werkzaamheden in die mate worden uitgevoerd dat de woning in 2050 ten minste een C-classificatie (op een schaal van A tot G) behaalt. De eigenaars zullen dan ten meeste om de vijf jaar een van de aanbevolen verplichte ingrepen moeten uitvoeren, zij het de isolatie van het dak, van de gevel, de renovatie van het verwarmingssysteem of de isolatie van de kelders.

    • Derde stap: een financieel plan om een voldoend fonds op te bouwen.

    Moet u zich aan een reeks werken in uw gebouw verwachten? Zeker en vast. In Brussel, bijvoorbeeld, zal verwarming op stookolie verboden zijn in … 2025. Met andere woorden, morgen! Brussel zou een premie uitleveren, beschikbaar tussen 2021 en 2025, voor de verwijdering van verwarmingssystemen op stookolie. Desondanks zullen er nog steeds aanzienlijke en onvermijdelijke kosten bijkomen voor de eigenaars. Het valt ook nog te zien of en in welke mate de volgende regering dezelfde aanpak zal volgen voor de tussenkomstverlening. Wat de andere te overwegen projecten betreft, die zullen betrekking hebben op isolatie en ventilatie. Uiteraard hebben deze renovaties directe voordelen die verder gaan dan het klimaat alleen: het is aangenamer wonen in een goed geïsoleerde en geventileerde woning, de woning wint automatisch een meerwaarde en de energierekening zal aanzienlijk dalen. Maar één ding is zeker: de Algemene Vergaderingen hebben er alle belang bij om nu reeds het totale budget te evalueren dat nodig is om alle uit te voeren renovaties te dekken. Met een realistisch financieel plan dat tijdig wordt opgesteld, zal de oprichting van een fonds voor werkzaamheden minder zwaar uitvallen en zult u over de nodige fondsen beschikken voor toekomstige renovaties: de operatie zal minder pijnlijk uitvallen en onnodige conflicten tussen mede-eigenaars kunnen zo worden vermeden.

    En in andere regio's?

    In Vlaanderen werd meer dan de helft van de huizen gebouwd voor 1970! Meer dan een derde van de woningen van vóór de invoering van de minimale EPB-eisen in 2006 heeft een eerder laag F-label. En dus mag vanaf 2021 een stookolieketel niet meer worden vervangen door een soortgelijke als er ook een aansluiting op aardgas voorradig is...! De Vlaamse regering heeft het plan "BENOveren" gelanceerd dat staat voor ‘Beter rENOveren’. Er bestaat ook een website voor: mijnBENOvatie.be

    In Wallonië dateert meer dan 75% van de woningen van vóór 1985. 25% is zelfs ouder dan 1921! Het Gemiddelde Energieprestatielabel van de Gebouw in Wallonië is een F. Bijgevolg heeft het Waals Gewest een langetermijnstrategie uitgestippeld voor de energierenovatie (SWRE) van gebouwen. De doelstelling voor 2050 is om voor het hele woningbestand een gemiddelde van EPB A-label te halen. Met andere woorden, een tienvoudige vermindering van het totale verbruik! Ambitieus, dat is zeker.