28 feb. 2022

Er wordt wel eens gezegd dat een mede-eigendom met slechts enkele appartementen geen syndicus nodig heeft. Maar wat zegt de wet hierover en wat is de interessantste vorm van syndicus voor een kleine mede-eigendom?

De Belgische wet bepaalt dat elk gebouw dat onder het stelsel van mede-eigendom valt, een syndicus moet aanstellen, ongeacht de grootte van het gebouw. Een syndicus is dus verplicht. U bent echter niet verplicht een beroep te doen op een professionele syndicus. Het komt vaak voor dat een mede-eigenaar de rol van syndicus gratis op zich neemt. Het feit is dat veel professionele syndici opgeleid zijn om grote appartementsgebouwen te beheren en wanneer kleine flatgebouwen zich tot hen wenden, krijgen zij diensten aangeboden die zij niet allemaal nodig hebben en dus ook zeer hoge syndicuskosten.

Terwijl vrijwillige syndici er lange tijd in slaagden hun opdracht te volbrengen, is dit vandaag om verschillende redenen steeds moeilijker:

  • De wet is zeer complex geworden en elk jaar verschijnen er nieuwe regels. Hierdoor wordt het noodzakelijk continu op de hoogte te blijven om er zeker van te zijn dat alles volgens de normen gebeurt.
  • Zelfs met een klein aantal appartementen brengt het beheer van een gebouw zware administratieve en boekhoudkundige taken met zich mee.
  • De verantwoordelijkheid van de syndicus wordt steeds groter en een fout van zijn kant kan grote gevolgen hebben voor de gehele mede-eigendom. Daarom moet hij een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten die de uitoefening van zijn opdracht dekt.
  • Tenslotte moet een syndicus in staat zijn om met spanningen en conflicten tussen verschillende mede-eigenaars om te gaan en die op een diplomatieke maar vastberaden manier te beheren en niet iedereen is hiertoe in staat!

    De rol van vrijwillige syndicus is dus complexer en moeilijker geworden. Maar als professionele syndici niet geschikt zijn en vrijwillige syndici steeds zeldzamer worden, waar kan je dan terecht?

Er bestaat een professionele syndicus die gespecialiseerd is in kleine mede-eigendommen (minder dan 10 kavels): Easy Syndic. De Easy Syndic-teams hebben een grondige kennis van dit type mede-eigendom en weten dat een kleine mede-eigendom niet dezelfde behoeften heeft en niet hetzelfde beheer behoeft als een grote mede-eigendom.

Daarom wordt een vast tarief per eenheid en per jaar voorgesteld voor alle verplichte diensten (vanaf 7 € / maand / appartement) en vervolgens een tarief “à la carte” voor de meer uitzonderlijke prestaties. Op die manier betaalt u alleen voor wat u echt nodig hebt.

Dit systeem laat Easy Syndic toe om de goedkoopste syndicus in België te zijn! Bovendien beschikt Easy Syndic over een uiterst professioneel team dat naar u luistert en weet hoe het aan uw behoeften kan voldoen.

Kortom, voor een kleine mede-eigendom :

  • is een Syndicus VERPLICHT
  • is een vrijwillige syndicus mogelijk, maar is dit vaak ingewikkeld
  • betekent Easy Syndic GEMOEDSRUST voor een heel redelijke prijs!
Comment faire pour gérer une petite copropriété sans Syndic