26 mei 2021

In een mede-eigendom wonen betekent noodzakelijkerwijs dat je naaste buren hebt. Hoewel de relaties tussen de mede-eigenaars meestal sereen en vriendschappelijk zijn, kan het al eens gebeuren dat burenhinder, meestal in de vorm van geluidsoverlast, deze rust komt verstoren. Wat kunnen we doen om ze te stoppen, op welke rechtsmiddelen kunnen we beroep doen?

Wat is een burenhinder?

Het begrip "burenhinder” of “burenoverlast" kan vaag overkomen omdat het deels subjectief is. Wij kunnen de hamerslagen van een charmante buurman misschien wel verdragen, maar met die van een minder charmante buurman hebben we het al wat moeilijker. Ieder van ons kan op een dag al eens wat meer lawaai maken dan normaal, maar als het bij een uitzondering blijft, dan zou dit geen gevolgen mogen hebben. Hoe definieer je dus juist burenhinder?

Burenhinder is, op dagelijkse basis, een echte en ondraaglijke overlast voor de buren. Wat geluidsoverlast betreft, kan buitensporig of repetitief lawaai, zowel overdag als 's nachts, een vorm van burenhinder zijn. Van iedereen wordt verwacht dat hij zijn huis als een "goede huisvader" beheert, een uitdrukking die misschien wat achterhaald is, maar die eenvoudigweg betekent dat men redelijk en respectvol moet handelen ten opzichte van zijn buren.

Hoewel veel buurtoverlast gelinkt is aan lawaai, kan deze overlast ook olfactorisch zijn (voortdurende stank), visueel (stapels rommel in een gang), of bijvoorbeeld verband houden met een verandering van het gebruik van de woning (danslessen in een particuliere flat) of met uitgevoerde werkzaamheden (verlies van zonlicht).

Welke mogelijkheden tot beroep zijn er binnen de mede-eigendom?

  • Minnelijke schikking
    Het eerste wat u moet doen is naar de onruststoker gaan om de situatie rustig te bespreken. Veel problemen zijn gemakkelijk op te lossen met een beetje communicatie.
  • De huisbewaarder
    Als het flatgebouw een conciërge in dienst heeft, kan het de moeite waard zijn om op hem/haar te vertrouwen voor het beslechten van geschillen. Veel hangt af van de persoonlijkheid van de huisbewaarder en de aard van het conflict.
  • De Syndicus
    Om te trachten een akkoord tussen de partijen te bereiken, kan de syndicus zich op het reglement van mede-eigendom beroepen. Deze regels omvatten gewoonlijk de leefregels die binnen de mede-eigendom moeten worden toegepast en elke huurder of eigenaar is verplicht deze na te leven. In geval van niet-naleving kan de syndicus de verhuurder waarschuwen als het probleem van een huurder komt. Hij kan ook sancties opleggen.

Welke zijn de andere mogelijkheden waar u beroep op kan doen?

  • De politie
    De politie kan worden ingeschakeld om 's nachts of overdag een eind te maken aan geluidshinder en om overtreders te beboeten.
  • De Bemiddeling
    Indien geen overeenstemming kan worden bereikt, kunnen beide partijen een beroep doen op een bemiddelaar om tot een wederzijds bevredigende overeenkomst te komen. Er bestaan bijvoorbeeld buurtbemiddelingen.
  • De Verzoening
    Dit is een snelle en kosteloze procedure voor de Rechtbank om met de hulp van een vrederechter tot een akkoord te komen.
  • Het Proces
    De gerechtelijke procedure is langer en omslachtiger, en wordt als laatste redmiddel gebruikt wanneer geen andere oplossing gevonden werd. De rechter kan eisen dat de ordeverstoring wordt beëindigd en een financiële vergoeding vragen.