3 mei 2019
Legaal

Geen enkel gebouw is absoluut brandveilig. De brand die de Notre-Dame de Paris trof, herinnerde ons daar op spectaculaire wijze aan. We mogen ons dan ook gelukkig prijzen dat de wetten van 1994 en 1997 de beschermingsnormen hebben verhoogd. Behalve dat oudere gebouwen hier niet onder vallen. En het Belgisch gebouwenbestand is relatief oud: in Brussel is slechts 6,5% van de gebouwen na 1981 gebouwd. Veel van deze gebouwen vielen niet onder de maatregelen die in de jaren ‘90 genomen werden.

Vandaag de dag zouden de toelating tot huren aan eigenaars door de brandweer geweigerd worden! De eigenaars, vertegenwoordigd door de syndicus, zijn echter niet vrijgesteld van verplichtingen. Indien zij er niet in slagen "de norm na te streven" en "blijk te geven van vooruitziendheid", riskeren de mede-eigendom en de syndicus zich voor de Justitie te moeten verantwoorden. Ook al vergoeden de verzekeringsmaatschappijen in de meeste gevallen de kosten. Het is dus beter zoveel mogelijk veiligheidsmaatregelen te treffen, zelfs in verschillende fases, om de brandveiligheid te versterken.

Verantwoordelijkheden die voor ieders veiligheid belangrijk zijn.

De syndicus speelt een centrale rol, zowel bij beslissingen over brandbeveiliging als bij het administratieve, boekhoudkundige en (vaak) technische beheer. Hij is het die de informatie ophaalt en de offertes ontvangt, die in naam en voor rekening van de Vereniging van Mede-Eigenaars verzekeringen afsluit, die het eerste aanspreekpunt is bij de verzekeringsmaatschappijen in geval van een schadegeval, enz. Voorafgaand is hij ook degene die de nodige regelingen treft naar aanleiding van het rapport van de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH). Maar zelfs als deze laatste geen bijzondere maatregelen vereist, is het sterk aanbevolen om tenminste detectoren en brandblussers te installeren. Andere voorzorgsmaatregelen die het overwegen waard zijn, zijn rookafvoer en een evacuatieplan. Maar welke oplossingen ook gekozen worden, het is de syndicus die de leiding heeft. Kortom, zijn verantwoordelijkheid is belangrijk.

De brandverzekering, afgesloten door de syndicus, is collectief. Het belang hiervan is dat elke mede-eigenaar wordt beschouwd́ als een derde tegenover de anderen en de Vereniging van Mede-Eigenaars in geval van collectieve verantwoordelijkheid. De verzekeringsovereenkomst moet bovendien aangeven dat de verzekeringsmaatschappij die de mede-eigendom dekt zich niet zal tegen de mede-eigenaar keren die verantwoordelijk is voor een schadegeval of tegen de Vereniging van Mede-Eigenaars.

Goed om weten
Zorg ervoor dat het gebouw verzekerd is voor de reële "nieuwbouwwaarde". Indien het gebouw "onderverzekerd" is, zal de vergoeding na schade in dezelfde verhouding worden verminderd.

Mede-eigendom en betaling van werkzaamheden: wijzigingen

Indien brandpreventie, na een rapport van de DBDMH of een beslissing van de Vereniging van Mede-Eigenaars bepaalde werkzaamheden vereist, kan een eigenaar zich daar niet meer tegen verzetten. De wetgeving die op 1 januari van dit jaar in werking is getreden, verandert namelijk de regels.

Volgende punten moet u in aandacht houden:
- Voor werkzaamheden die noodzakelijk zijn voor de veiligheid van de bewoners van het gebouw (o.a. brandveiligheid) volstaat een gewone stemmeerderheid van 50% plus één.

- Voor andere noodzakelijke werkzaamheden: een 2/3 meerderheid in plaats van 3/4 voorheen.

Beter voorkomen dan genezen: enkele gouden tips

  • Analyseer de risico's en informeer de mede-eigenaars.
  • Installeer rookmelders en brandblussers.
  • Installeer een branddeur in elk appartement.
  • Isoleer leidingen tegen brand.
  • Stel een evacuatieplan op (instructies, borden, noodverlichting, enz.).
  • Vraag de brandweer om advies.