Groene ruimten en tuinen in mede-eigendommen spelen een essentiële rol in het welzijn van de bewoners. Het beheer en onderhoud ervan vereist echter een speciale aandacht van de mede-eigenaren. In dit artikel kijken we naar de verschillende verplichtingen en best practices voor een efficiënt beheer van groene ruimten.
Wat is een groene ruimte?
Vooraleer we het beheer van groene ruimten bespreken, is het belangrijk om te begrijpen wat ze inhouden. Groene ruimten kunnen variëren in grootte en aard, van bloembakken tot grotere landschapsparken. Ze omvatten beplante gebieden en natuurlijke elementen in openbare of privégedeelten van de mede-eigendom, zoals terrassen, openbare tuinen, privétuinen, binnenplaatsen, enz.
Het reglement van mede-eigendom kan een lijst opstellen van planten die verboden zijn in de mede-eigendom. Zo’n verbod kan gebaseerd zijn op verschillende redenen, zoals geuren, invasieve planten, giftige planten of planten die het zicht van de bewoners belemmeren. Mede-eigenaars moeten deze beperkingen respecteren, ook al zorgt het soms voor de nodige frustraties, vooral in het geval van privétuinen. Over de beslissing om een groene ruimte te creëren of te onderhouden moet worden gestemd tijdens een algemene vergadering.Een aangepast onderhoudscontract kiezen
Het is aan te raden om een onderhoudscontract af te sluiten voor uw groenvoorziening, vooral als deze groot is of speciale vaardigheden of apparatuur vereist. Aan de andere kant, als de groene ruimte klein is en geen duur gereedschap of speciale expertise vereist, kan deze zonder contract worden beheerd, met de hulp van de conciërge. In het geval van kleine mede-eigendommen bestaat het alternatief om een gedeeld onderhoudssysteem op te zetten, waarbij de mede-eigenaars om de beurt voor het onderhoud zorgen.
Een juiste verdeling van onderhoudskosten
De verdeling van de onderhoudskosten voor groenvoorzieningen is gebaseerd op de richtlijnen in het reglement van mede-eigendom, waarin groenvoorzieningen in verschillende categorieën worden onderverdeeld:
· Algemene gemeenschappelijke ruimten: Deze groene ruimten zijn toegankelijk voor alle mede-eigenaars. De onderhoudskosten worden verdeeld tussen alle mede-eigenaars volgens hun respectievelijke tantièmes.
· Speciale gemeenschappelijke ruimten zijn exclusief gereserveerd voor een specifieke groep mede-eigenaars, die de onderhoudskosten delen volgens hun respectievelijke tantièmes.
· Exclusieve gemeenschappelijke ruimten, zoals groene ruimten, zijn gereserveerd voor het exclusieve gebruik van een specifieke mede-eigenaar, die verantwoordelijk is voor het onderhoud ervan en een beroep kan doen op een dienstverlener van zijn keuze.
Conclusie
Voor een doeltreffend beheer van groene ruimten en tuinen in mede-eigendommen is het essentieel om te voldoen aan de verplichtingen die zijn vastgelegd in het reglement van mede-eigendom, om een geschikt onderhoudscontract te kiezen en om de kosten eerlijk te verdelen tussen de mede-eigenaars. Vertrouw voor een eenvoudig en professioneel beheer op Easy Syndic, de goedkoopste syndicus van België. Neem nu contact met ons op en geniet van onze diensten!