16 mei 2022

U woont in mede-eigendom en u wenst uw woonst te renoveren en werkzaamheden uitvoeren. Nu vraagt u zich af of u alles wel naar wens kunt uitvoeren en waarover de mede-eigendom haar zegje kan doen? Dit hangt allemaal af van de impact van uw werkzaamheden op de gemeenschappelijke ruimtes. In sommige gevallen zult u toestemming moeten vragen en een specifieke procedure moeten volgen.

Wat voor werk bent u van plan?

Als uw werkzaamheden betrekking hebben op het interieur van uw woning en geen invloed hebben op de structuur (dragende muren, trechter, enz.), gemeenschappelijke ruimtes (buitenmuur, terras…) of de esthetiek van het gebouw (luiken, kleur van de ramen, enz.), bent u vrij om te doen wat u wilt. Een nieuwe keuken installeren, muren herschilderen, de parketvloer vervangen, u bent thuis en kunt uw werkzaamheden naar wens uitvoeren.

Om een goede verstandhouding met uw buren te handhaven, is het natuurlijk belangrijk de buren te waarschuwen als de geplande werkzaamheden lawaaierig zijn alsook geen lawaai te maken buiten de uren die door het huishoudelijk reglement of door de wet zijn toegestaan.

Werkzaamheden die invloed hebben op de gemeenschappelijke ruimtes of het algemeen aanzicht van het gebouw

Vergeet niet te controleren of de ruimte waarin u werkzaamheden wilt uitvoeren geen deel uitmaakt van de gemeenschappelijke ruimtes. Het is niet omdat je een ruimte alleen gebruikt dat ze ook privé is. Een terras, een balkon, een tuin of een gang kunnen deel uitmaken van de gemeenschappelijke ruimtes. In dat geval bent u niet vrij om daar zonder toestemming werkzaamheden te verrichten. U kunt bijvoorbeeld uw deel van de gang niet zonder toestemming herschilderen, ook al is dat op uw kosten en al is het noodzakelijk. Is er een noodgeval in de gemeenschappelijke ruimtes, dan is het aan de syndicus om in te grijpen.

Ook om bijvoorbeeld een raamkozijn te vervangen, een dragende muur neer te halen, een dakopening te installeren of werkzaamheden aan de gevel uit te voeren, is het akkoord van de Algemene Vergadering van mede-eigenaars vereist. Als u werkzaamheden uitvoert zonder voorafgaande toestemming van de Algemene Vergadering kan deze eisen dat de eigendom wordt hersteld en zelfs een materiële schadevergoeding vragen.

Welke procedure moet u volgen?

  • Controleer de statuten van de mede-eigendom en het huishoudelijk reglement om te zien of er instructies zijn met betrekking tot de werkzaamheden.
  • Vraag de syndicus om de goedkeuring van uw werkzaamheden op de agenda van de volgende Algemene Vergadering te plaatsen en zorg voor een toelichtend dossier.
  • Breng uw buren op de hoogte van uw plannen zodat u, vóór de AV, een antwoord klaar hebt op hun vragen en bezorgdheid.
  • Woon een zo groot mogelijk deel van de vergadering bij om vragen te beantwoorden en rekening te houden met de stemming. Indien de stemming negatief uitvalt kan beroep worden aangetekend bij een vrederechter.

Het risico op overtreding van de stedenbouwkundige voorschriften

De overeenkomst van de mede-eigenaars is geen blanco cheque om te doen wat u wilt. U moet hier bovenop voor een bepaald aantal werken (afbraak, bouw, bestemmingswijziging, enz.) de toestemming vragen van de dienst Stedenbouw van uw gemeente.

Ook al hebt u een bouwvergunning voor uw werkzaamheden verkregen, dan nog moet u de instemming van de mede-eigenaars verkrijgen. De gemeente geeft een bouwvergunning af "onder voorbehoud van de rechten van derden". Als de wetgeving met betrekking tot uw mede-eigendom een overeenkomst vereist, moet deze worden verkregen.

Als u werkzaamheden hebt uitgevoerd zonder bouwvergunning of als vorige eigenaars werkzaamheden hebben uitgevoerd zonder dit te melden is het altijd mogelijk om een regularisatie aan te vragen.

Energierenovatie

Als de renovatie van uw woning betrekking heeft op de isolatie ervan kunt u alleen handelen voor alles wat met binnenisolatie te maken heeft. Maar een aanpassing aan de energienormen is interessanter als die in het hele gebouw wordt uitgevoerd, aangezien zo elk appartement profiteert van de betere isolatie van de omliggende appartementen. Bovendien kunnen aanzienlijke besparingen worden gerealiseerd indien een offerte voor het volledige werf wordt opgevraagd. Voor een energierenovatie is het dus interessanter om een globale actie van de mede-eigendom te bekomen, mede omdat deze renovaties verplicht zullen zijn (EPB-certificaat in 2022 in Vlaanderen, in 2025 voor Brussel, met eventueel een lijst van uit te voeren werken). Bovendien zijn er subsidies beschikbaar op regionaal niveau.