9 dec. 2024

Elk jaar vinden er in België een groot aantal branden, inbraken en andere incidenten zoals gaslekken plaats in particuliere flatgebouwen. Om de veiligheid van de bewoners te garanderen, is het essentieel om over doeltreffende alarmsystemen te beschikken die de bewoners en de bevoegde hulpdiensten snel waarschuwen. Een aantal moderne alarmoplossingen zijn afgestemd op de specifieke behoeften van mede-eigendommen om een snelle, georganiseerde reactie op een kritieke situatie te garanderen.

Welke alarmsystemen installeren in mede-eigendommen?

Mede-eigendommen kunnen kiezen uit verschillende soorten alarmsystemen, afhankelijk van hun noden en hun budget.

Brandalarmen

In Vlaanderen: Om de brandveiligheid te verbeteren, heeft Vlaanderen sinds 18 februari 2023 de installatie van een rookmelder verplicht gesteld in elke gemeenschappelijke ruimte met technische apparatuur.

In Brussel: De veiligheidsvoorschriften in Brussel verplichten rookmelders in alle gangen, nachthal en kamers op de evacuatietrajecten van elke woning.

Om aan deze verplichtingen te voldoen, kunnen mede-eigenaars het volgende installeren:

  • Rookmelders
  • Hittemelders;
  • Hoorbare en visuele alarmen;
  • Een brandbeveiligingssysteem.

Deze apparatuur is ontworpen om snel het begin of de uitbreiding van een brand te detecteren, bewoners te waarschuwen en de brandweer te waarschuwen.

Gasmelders

Gasdetectoren detecteren potentieel gevaarlijke lekken van aardgas, koolmonoxide of andere giftige dampen en activeren vervolgens het alarm voor een algemene evacuatie.

Inbraakalarmen

Deze omvatten bewegingssensoren, glasbreukdetectoren en bewakingscamera's om ongeoorloofde indringers te detecteren. Deze apparaten kunnen worden gekoppeld aan een beveiligingsbedrijf of de politie.

Het installatieproces van effectieve alarmsystemen

Bij de installatie van alarmsystemen in mede-eigendommen moet er rekening worden gehouden met verschillende criteria. De eerste stap is het beoordelen van de risico's die specifiek zijn voor de mede-eigendom Een beveiligingsexpert kan helpen bij het identificeren van kwetsbare zones en de meest geschikte systemen aanbevelen.

De keuze van de technologie moet worden gebaseerd op de grootte van het gebouw, het aantal bewoners en de specifieke risico's. Detectoren en alarmen moeten op belangrijke plekken worden geplaatst: ingangen, gangen, trappenhuizen, ondergrondse parkeergarages.

Het is ook belangrijk om de installatie van alarmsystemen te coördineren met lokale hulpdiensten, zoals de brandweer, politie en gasdiensten, zodat er snel en adequaat kan worden gereageerd in geval van nood. Nadat de systemen zijn geïnstalleerd, moeten er functioneringstesten worden uitgevoerd en moet er regelmatig onderhoud worden voorzien (vervanging van batterijen en andere defecte onderdelen).

Goed om weten

Het Koninklijk Besluit van 7 juli 1994 legt basisnormen vast voor de brandveiligheid van alle gebouwen. Deze normen gelden zowel voor nieuwe gebouwen als voor renovaties en vereisen specifieke beschermmiddelen, zoals rookmelders. Aanvullende normen, zoals NBN S21, specificeren de onderhoudsprocedures voor deze apparatuur.

De opvolgingscontrole van branddetectie- en alarmsystemen

Regelmatig en nauwgezet onderhoud is essentieel om ervoor te zorgen dat de alarmsystemen goed blijven functioneren en de bewoners optimale veiligheid bieden. De syndicus coördineert al deze werkzaamheden en zorgt ervoor dat detectoren, alarmen en beveiligingssystemen systematisch worden gecontroleerd, getest en bijgewerkt.

Besluit

Alarmsystemen voor noodgevallen zijn een belangrijke investering in de veiligheid en gemoedsrust van bewoners van mede-eigendommen. Met de juiste systemen, door ervoor te zorgen dat ze correct geïnstalleerd zijn en door de bewonerste sensibiliseren aan het gebruik ervan, kunnen de bewoners van mede-eigendommen 's nachts op hun twee oren slapen.

Dankzij de expertise van Easy Syndic op het gebied van vastgoedbeheer kunnen wij mede-eigenaren helpen bij het opzetten van effectieve alarmsystemen die zijn afgestemd op hun behoeften. Aarzel niet om contact met ons op te nemen om van onze expertise te genieten!