17 okt. 2022

Daden van vandalisme in een mede-eigendom komen steeds vaker voor in stedelijke appartementsgebouwen. Wil je dit soort incidenten voortaan onder handen nemen? In dit artikel leggen we uit hoe je dit best aanpakt.

Wat is een daad van vandalisme?

Een daad van vandalisme is een opzettelijke daad van een individu of een groep individuen om moedwillig de integriteit van het gebouw of haar gemeenschappelijke ruimten te beschadigen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten:

  • Materiële schade: muren bekladden, deuren openbreken, liften beschadigen, gaten in muren maken, enz.
  • Milieuschade: straatmeubilair achterlaten in trappenhuizen, buitenmuren bevuilen, afval deponeren, enz.

Goed om weten
De gevolgen van vandalisme zijn talrijk. Wordt de dader geïdentificeerd, dan moet hij of zij de reparatiekosten betalen.

Hoe daden van vandalisme voorkomen in een mede-eigendom?

Om vandalisme in uw appartementsgebouw te bestrijden, is het essentieel om:

  • Elektronisch toezicht in te stellen: de installatie van camera's kan een doeltreffende oplossing zijn om schade te voorkomen. Het kan vandalen afschrikken.
  • Bewakingsrondes te organiseren: de beheerders van de appartementen kunnen bewakingsrondes organiseren om zo schade te voorkomen.
  • Bewustmakingsactiviteiten te organiseren: Het kan ook nuttig zijn bewustmakingsactiviteiten te organiseren. Dit is een goede manier om mede-eigenaars te wijzen op hun verantwoordelijkheden voor het onderhoud van de gemeenschappelijke eigendom.

Goed om weten
Daden van vandalisme zijn bij wet strafbaar.

Hoe reageren op daden van vandalisme?

Wanneer u een daad van vandalisme in uw mede-eigendom vaststelt, is het belangrijk om zo snel mogelijk de juiste maatregelen te nemen. Dit zal de schade beperken en verdere vernieling voorkomen.

De eerste stap is om contact op te nemen met uw syndicus. Als professional is hij of zij de geschikte persoon om de nodige stappen te ondernemen. Hij kan met name een schadeclaim indienen bij de verzekeringsmaatschappij om schadevergoeding te verkrijgen.

De mede-eigenaars kunnen ook een fotografische en/of video-inventarisatie van de inrichting maken om de realiteit en het niveau van de schade te kunnen bewijzen. Dit kan nuttig zijn bij een later geschil.

Goed om weten
Als het vandalisme een privé-gedeelte van het gebouw betreft, kunt u overwegen een klacht in te dienen bij de politie van uw gemeente.

Tot besluit
Omdat het vandalisme toeneemt, is het belangrijk om de nodige maatregelen te nemen zodra dit soort incidenten wordt vastgesteld. Uw syndicus is als bouwexpert het best geplaatst om u te adviseren en actie te ondernemen. Daarom juist biedt Easy Syndic u haar diensten aan voor het beheer van uw mede-eigendom. Aarzel niet om contact met ons op te om er meer over te weten!

Door uw bezoek aan deze site voort te zetten, accepteert u het gebruik van cookies om, onder andere, uw taalvoorkeuren op te slaan, vloeiender door te bladeren of statistieken over het gebruik van de site te verzamelen.

Meer informatie OK