14 mrt. 2022

Een goede syndicus is essentieel voor een degelijk beheer van een mede-eigendom. U moet dus voorzichtig zijn bij uw keuze en de tijd nemen om de verschillende spelers op de markt te vergelijken. De kostprijs is een belangrijk criterium, maar er zijn nog andere criteria waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn 5 sleutels om u te helpen de juiste keuze te maken, 5 essentiële kwaliteiten die elke goede syndicus zeker moet bezitten.

1. Aangepast zijn aan uw grootte en specifieke kenmerken

Er zijn veel verschillende syndici van mede-eigendom, van allerlei omvang. Zij zijn vaak meer gespecialiseerd in één soort mede-eigendom: klein, groot, met commerciële locaties, vakantiewoningen, enz. Elke mede-eigendom heeft dan ook zijn typische manier van functioneren en zijn steeds terugkerende problemen en mede-eigendommen van gelijke omvang stuiten vaak op hetzelfde type problemen. Zo is Easy Syndic gespecialiseerd in kleine mede-eigendommen van minder dan 10 kavels en is perfect vertrouwd met het beheer van mede-eigendommen van deze omvang.

2. Efficiënt en bekwaam zijn

Natuurlijk lijkt deze kwaliteit voor de hand te liggen en alle syndici zullen u vertellen dat zij zeer bekwaam zijn. U moet weten dat syndici in België onderworpen zijn aan de regels van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) en zich voortdurend moeten bijscholen met name over nieuwe wetten en voorschriften. Bovendien zijn zij verplicht een lijst van hun cliënten bij het BVI in te dienen. Ondervraag deze klanten rechtstreeks, zij zijn uiteindelijk de beste bron van informatie!

3. Beschikbaar zijn en reageren

De syndicus moet vaak snel werken, bijvoorbeeld wanneer er technische problemen zijn in de mede-eigendom (waterlek, vastzittende deur, defecte lift, enz.). De syndicus moet dan makkelijk bereikbaar zijn. Het kiezen van een dichtbijzijnde syndicus kan een goed idee zijn, maar hij moet ook bereid en in staat zijn om snel te reageren.

4. Een goede luisteraar zijn, een diplomaat

Veel mensen klagen dat zij nooit een antwoord krijgen wanneer zij een vraag stellen aan hun syndicus. Een syndicus moet kunnen luisteren en de nodige antwoorden verschaffen. Hij moet ook op een diplomatische manier kunnen omgaan met mede-eigenaars die soms storend kunnen optreden, zoals bijvoorbeeld tijdens algemene vergaderingen.

5. Redelijk zijn in termen van kosten

Voor een kleine mede-eigendom is het beter grote groepen te vermijden die meer aanrekenen voor diensten die voor kleine flatgebouwen niet altijd nuttig zijn. Neem de tijd om de voorgestelde honoraria zorgvuldig te bestuderen: wat houden zij in? Wat zijn de extra kosten in geval van een onvoorziene opdracht? En welke besparingen kunt u dankzij de syndicus maken?

Aarzel niet om, alvorens te kiezen, alle nodige vragen te stellen aan de syndici die u dan ook in concurrentie stelt en hen zeker op een laatste punt te ondervragen: de transparantie van hun beheer en hun gebruik van internet.

Door uw bezoek aan deze site voort te zetten, accepteert u het gebruik van cookies om, onder andere, uw taalvoorkeuren op te slaan, vloeiender door te bladeren of statistieken over het gebruik van de site te verzamelen.

Meer informatie OK