3 feb. 2023

De oorlog in Oekraïne heeft de energieprijzen omhoog doen schieten. In slechts één jaar tijd zijn de gas- en elektriciteitsprijzen met bijna 65% gestegen. De energierekening is meer dan ooit een belangrijke kostenpost voor kleine mede-eigendommen. Hier zijn enkele tips om uw rekeningen te verlagen.

Het energieverbruik in de gemeenschappelijke ruimten verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik in gemeenschappelijke ruimten te verminderen:

  • het energiecontract herzien;
  • de verlichting in de gemeenschappelijke delen verminderen;
  • enz.

Energiecontracten herzien

In een periode waarin de energieprijzen de pan uit rijzen, is het van cruciaal belang de voordeligste leverancier te kiezen. Of het nu gaat om Engie, Mega, Luminus of andere energieleveranciers, denk eraan om verschillende offertes aan te vragen en te vergelijken. Mocht u dit nog niet gedaan hebben, stap dan nu over naar de goedkoopste leverancier.

U kunt ook met andere mede-eigenaren een gegroepeerde energieaankoop overwegen. Met deze aanpak, waarbij verschillende consumenten zich verenigen om energie (elektriciteit, gas) aan te kopen, kunnen mede-eigenaren ook genieten van voordelige prijzen en diensten.

Vermindering van de collectieve verlichting

De verlichting in de gemeenschappelijke zones is een grote kostenpost in mede-eigendommen. Daarom kunt u een aantal eenvoudige maatregelen nemen om hier ook het energieverbruik te verminderen. De installatie van een aanwezigheidsdetectiesysteem bijvoorbeeld voorkomt veel verspilling.

Het is ook mogelijk om spaarlampen zoals LEDlampen te gebruiken. Verminder indien mogelijk ook het aantal lampen.

Investeren in energierenovatie

Energierenovatie heeft talrijke voordelen op lange termijn. Bovendien verstrekt de overheid subsidies voor dit soort werkzaamheden. Deze werkzaamheden maken het dus mogelijk om:

  • de energierekening van de mede-eigendom te verlagen,
  • te voldoen aan de comfortvereisten;
  • de thermische prestaties van het gebouw te verbeteren.

Meerdere werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd om de energierekening van de mede-eigendom te verlagen (isolatie, vervanging van de verwarmingsketel, enz.).

Isoleren om het verbruik te verminderen

Het gebouw isoleren kan het energieverbruik aanzienlijk verminderen.

Het voorkomt ook condensatie en beperkt het risico van waterinfiltratie en schimmelvorming. Isolatie van het dak, de muren en de ramen is dus zeker een voordelige optie.

Het ventilatiesysteem herzien

Een efficiënt ventilatiesysteem installeren zorgt ook voor een goede energie-efficiëntie. Het is daarbij aangeraden om te kiezen voor een controleerbaar mechanisch ventilatiesysteem.

Let op, het is echter essentieel om deze apparatuur goed te onderhouden, anders kunnen uw rekeningen snel verdubbelen.

Kies voor een energiezuinig verwarmingssysteem

Verwarming is een van de belangrijkste verbruiksposten. Daarom is het van essentieel belang om te kiezen voor een energiezuinig verwarmingssysteem. U kunt bijvoorbeeld investeren in verwarming via zonnepanelen, of waarom niet teruggaan naar de traditionele houtkachel?

Zoekt u naar meer gemak, dan kunt u kiezen voor een infraroodstraler of gascondensatieketels.

Goed om weten

Om een objectieve diagnose van mogelijke energiebesparingen in uw appartement te verkrijgen, voert u best een energie-audit uit.

Tot besluit

De energieprijzen bereiken recordhoogtes. Het is daarom essentieel geworden om uw energieverbruik te optimaliseren. Hebt u een syndicus nodig die alles perfect weet te regelen, neem dan nu gerust contact met ons op.

alléger facture petite copropriété