Het stedelijke landschap verandert continu en de parkeerbehoeften vormen daarop geen uitzondering. Als gevolg van een collectief bewustzijn van de milieuproblematiek, maken de mensen in België steeds meer gebruik van het openbaar vervoer, van de fiets en van gedeelde voertuigen. Deze trend leidt tot een geleidelijke vermindering van het aantal privéwagens. Deze nieuwe mobiliteitsmodi hebben een rechtstreekse impact op de mede-eigendommen, die het beheer van hun parkeerplaatsen moeten herzien om aan deze nieuwe realiteit te beantwoorden.
Minder privéwagens, meer alternatieve oplossingen
Tussen 2022 en 2023 voerde de FOD Mobiliteit drie BeMob-enquêtes uit over de verplaatsingen in België. Volgens een van de indicatoren van de FOD gebruikt 67% van de Belgen het openbaar vervoer en 57% de fiets. Deze twee vervoerswijzen zijn de belangrijkste alternatieven voor de auto, die nog door 96% van de bevolking gebruikt wordt. Voor 94% van de Belgen is zich te voet verplaatsen het alternatief. Bovendien toont een andere FOD-indicator aan dat 30% van de fietsers van plan is meer te gaan fietsen en 17% van de niet-fietsers van plan is ermee te beginnen.
Deze cijfers tonen duidelijk aan dat de Belgen geleidelijk aan de voorkeur geven aan alternatieve mobiliteitsoplossingen, wat zich uit in een daling van het aantal wagens per gezin. Deze trend wordt ook nog eens aangemoedigd door de stijging van car-sharing en carpooling diensten.
De behoefte aan duurzame parkeeroplossingen
De syndici van mede-eigendommen worden geconfronteerd met deze veranderingen en moeten een multimodale, duurzame aanpak hanteren voor het beheer van hun parkeerplaatsen. Er zijn een aantal duurzame oplossingen die ze hierbij kunnen toepassen, zoals:
- Oplaadpalen voor elektrische voertuigen (EV): De vraag naar oplaadpunten voor EV stijgt gestaag naarmate meer en meer mensen kiezen voor elektrische voertuigen.
Goed om weten
Vanaf 1 januari 2025 moet elke bewoner met een EV in een mede-eigendom toegang hebben tot minstens één parkeerplaats uitgerust met een oplaadoplossing, dit in overeenstemming met een besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 3 november 2022.
2. Carpooling zones: Autodelen is een uitstekende manier om het aantal auto's op de weg te verminderen en de CO2-uitstoot terug te dringen. Door speciale carpoolparkings te creëren in hun mede-eigendom kunnen syndici de bewoners aanmoedigen om voor deze vervoersmodaliteit te kiezen.
3. Fiets- en scooterstallingen : Veilige, goed verlichte fiets- en scooterstallingen moedigen bewoners aan om deze alternatieve vervoermiddelen te gebruiken voor hun dagelijkse verplaatsingen.
4. Pendeldiensten naar het openbaar vervoer: Het kan ook raadzaam zijn om pendeldiensten naar het openbaar vervoer te organiseren om de toegang tot het openbaar vervoer voor de bewoners te vergemakkelijken.
De impact op de stadsplanning
Stedenbouw speelt een belangrijke rol bij het beheer van parkeerplaatsen in de mede-eigendommen. Naar het voorbeeld van het Brussels Gewestelijk Parkeerbeleidsplan is een van de doelstellingen van deze planning het parkeren beter te beheren en te controleren in het belang van de duurzaamheid van de stad. Het Gewest wil voldoende ruimte geven aan het openbaar vervoer, voetgangers en fietsers.
Gezien het toenemende belang dat aan alternatieve vervoermiddelen en duurzaamheid wordt gehecht, zullen steden de komende jaren het aantal parkeermogelijkheden met oplaadinfrastructuur aanzienlijk moeten uitbreiden. Daarom is het zo belangrijk dat syndici rekening houden met stedelijke planning bij het ontwikkelen van oplossingen die zijn afgestemd op de behoeften van hun mede-eigendommen en hun buurt.
Tot besluit
De veranderende parkeerbehoeften stellen syndici van mede-eigendommen voor nieuwe uitdagingen. Door een multimodale en duurzame aanpak van het beheer van hun parkeerplaatsen kunnen syndici echter bijdragen aan het creëren van duurzamere mede-eigendommen die aangenamer zijn voor de bewoners om in te wonen.
Contacteer Easy Syndic gerust voor een optimaal beheer van de parkeerplaatsen van uw mede-eigendom en betaal alleen voor de geleverde diensten!