Overslaan naar inhoud

Wetgeving Syndicus - Wet op de mede-eigendom België

De wet op de mede-eigendom in België regelt het juridische kader van gebouwen die in kavels zijn opgedeeld. Of het nu gaat om vrijwillige, gewone of verplichte mede-eigendom, de Belgische wet legt strikte regels op aan de mede-eigenaars en de wetgeving syndicus. Dit artikel geeft u inzicht in de basisprincipes van de mede-eigendom, de rol van de wetgeving syndicus en de besluitvormingsmechanismen binnen een syndicus van mede-eigenaars.

Terug naar : Hoe wordt een mede-eigendom beheerd?

Definitie van mede-eigendom volgens de Belgische wet

Volgens de wet op de mede-eigendom in België zijn er drie hoofdtypen van mede-eigendom:

  • Gewone mede-eigendom: dit ontstaat wanneer een eigendom door meerdere personen wordt geërfd;
  • Vrijwillige mede-eigendom: dit houdt in dat meerdere partners gezamenlijk een eigendom verwerven, bijvoorbeeld een commercieel gebouw;
  • Verplichte mede-eigendom: dit geldt voor woongebouwen, waarbij elke eigenaar een privégedeelte bezit en mede-eigenaar is van de gemeenschappelijke delen, zoals de lift of de inkomhal (art. 577-2, §9, van het Burgerlijk Wetboek). Het gebruiksrecht van deze gemeenschappelijke delen is meestal proportioneel, maar uitzonderingen kunnen worden voorzien in de statuten.

Wat zijn de gemeenschappelijke en de private delen?

Volgens de wet op de mede-eigendom in België zijn de private delen van een gebouw de individuele ruimtes die toebehoren aan elke mede-eigenaar (appartement, kantoor, enz.). Daarentegen zijn de gemeenschappelijke delen, zoals de inkomhallen, trappen, liften of soms de tuinen, gedeelde eigendommen van alle mede-eigenaars.

Volgens artikel 577-2, §9, tweede alinea, van het Burgerlijk Wetboek kan het aandeel in deze gemeenschappelijke delen niet worden overgedragen of in beslag worden genomen zonder de hoofdwoning. Bij de bouw van een gebouw is een juridische opdeling nodig om privé-eigendommen en gemeenschappelijke delen te creëren, zodat onverdeeldheid wordt vermeden. Deze opdeling wordt geformaliseerd door statuten, bestaande uit de basisakte en het reglement van mede-eigendom, die het geheel van de mede-eigendom regelen.

De akten van verplichte mede-eigendom

Artikel 577-4 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat verplichte mede-eigendom wordt geregeld door:

  • De statuten: Ze definiëren de rechten en plichten van elke mede-eigenaar, de verdeling van de kosten, enz.
  • Het reglement van mede-eigendom: Dit vult de statuten aan door de regels voor het functioneren van de mede-eigendom te specificeren (gebruik van gemeenschappelijke delen, werken, enz.).

Wie betaalt wat?

De kosten van de mede-eigendom worden verdeeld over de mede-eigenaars volgens hun aandeel. Ze omvatten:

  • De lopende kosten: Onderhoud van gemeenschappelijke delen, verzekeringen, gemeenschappelijke kosten zoals elektriciteit…
  • Grote reparaties: Belangrijke werken aan de gemeenschappelijke delen (schilderwerken, vervanging van de lift, enz.).

Wat is de syndicus?

De syndicus is een vertegenwoordiger die verantwoordelijk is voor het beheer van de mede-eigendom in naam en voor rekening van de mede-eigenaars. Hij kan een natuurlijke of rechtspersoon zijn, wordt aangesteld tijdens de eerste algemene vergadering en heeft als taken:

  • Administratief beheer: Het bijeenroepen van algemene vergaderingen, het bijhouden van registers…
  • Financieel beheer: Het innen van bijdragen, het betalen van leveranciers…
  • Technisch beheer: Onderhoud van gemeenschappelijke delen, opvolging van werkzaamheden…

Wat is de algemene vergadering?

De algemene vergadering is het hoogste besluitvormingsorgaan van de mede-eigendom. Volgens artikel 577-6, §1, van het Burgerlijk Wetboek is elke mede-eigenaar automatisch lid van de algemene vergadering. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid of met de meerderheid van de stemmen van aanwezigen of vertegenwoordigde leden, afhankelijk van het belang van de beslissing.

Geschillenbeslechting in mede-eigendommen

In geval van conflict tussen mede-eigenaars bestaan er verschillende oplossingen:

  • Bemiddeling: Een minnelijke procedure moet als eerste stap worden overwogen om een akkoord te vinden en de conflicten op te lossen (art. 1724 en volgende van het Burgerlijk Wetboek).
  • Gerechtelijke procedure: Als laatste redmiddel kunnen de mede-eigenaars naar de rechtbank stappen (art. 577-9 van het Burgerlijk Wetboek).

Conclusie over de wet op de mede-eigendom in België – Wetgeving Syndicus

Samen leven in een gemeenschap vereist een goed begrip van de wet op de mede-eigendom in België. De wetgeving syndicus speelt een essentiële rol in het beheer van de mede-eigendom en moet zorgvuldig worden gekozen. Easy Syndic, met zijn expertise en professionaliteit, begeleidt u bij alle stappen met betrekking tot uw mede-eigendom.

Wilt u meer weten over het beheer van uw mede-eigendom? Aarzel niet om contact op te nemen met Easy Syndic!

Gebouw onderworpen aan de wet op mede-eigendom in België.

Vraag een gratis offerte aan voor het beheer van uw mede-eigendom