Overslaan naar inhoud
Home / Nieuws / Info / De juridische aspecten betreffende onderverhuur in mede-eigendom

De juridische aspecten betreffende onderverhuur in mede-eigendom

Onderverhuur houdt in dat een huurder (de hoofdhuurder) het eigendom dat hij zelf huurt, geheel of gedeeltelijk verhuurt aan een derde partij (de onderhuurder), met de toestemming van de verhuurder. Hoewel deze praktijk voordelen kan hebben voor de huurder, roept het ook belangrijke juridische vragen op, vooral in de context van een mede-eigendom.

Het wettelijke kader voor onderverhuur

Het onderverhuren van een eigendom in België is onderworpen aan specifieke regelgeving die verschilt naargelang het gewest.

Vlaams Gewest

In Vlaanderen is onderhuur toegestaan onder bepaalde voorwaarden. De huurder moet met name een schriftelijk verzoek om toestemming naar de verhuurder sturen, waarin de details van de voorgestelde onderhuur worden uiteengezet.

Regio Brussel

In Brussel kan de toestemming van de verhuurder om onder te verhuren expliciet (schriftelijk) of impliciet zijn. Een impliciete toestemming kan worden afgeleid uit factoren zoals de aanvaarding door de verhuurder van huurbetalingen rechtstreeks van de onderhuurder.

Waals Gewest

In Wallonië is onderverhuur strikt verboden, tenzij de huurder vooraf schriftelijke toestemming heeft gekregen van de verhuurder. Zonder deze uitdrukkelijke toestemming is de huurder strafbaar en loopt hij het risico dat het huurcontract wordt beëindigd.

Opdat een onderverhuring geldig zou zijn, moet de woning de hoofdverblijfplaats zijn van zowel de huurder als de onderhuurder en mag de looptijd niet langer zijn dan die van de hoofdhuurovereenkomst. De hoofdhuurder moet de onderhuurder informeren over zijn rechten en plichten. In Brussel moet 15 dagen van tevoren een ontwerpcontract naar de verhuurder worden gestuurd. De hoofdhuurder blijft aansprakelijk tegenover zowel de verhuurder als de onderhuurder.

De impact van onderverhuur in mede-eigendom

Wonen in een mede-eigendom vereist de naleving van regels om een harmonieuze samenleving te garanderen. Onderverhuur in een mede-eigendom kan aanzienlijke gevolgen hebben voor het beheer van het gebouw en de levenskwaliteit van de bewoners. Het veelvuldig ‘rouleren’ van onderhuurders kan de veiligheid van de mede-eigendom in gevaar brengen, omdat het moeilijker wordt om de toegang tot gemeenschappelijke ruimten te controleren en ervoor te zorgen dat alleen bevoegde personen het gebouw betreden.

Bovendien is het mogelijk dat onderhuurders, die vaak minder betrokken zijn bij de samenleving binnen de mede-eigendom, de regels voor het gebruik van gemeenschappelijke ruimten niet respecteren, wat kan leiden tot geluidsoverlast, schade of overmatig gebruik van gemeenschappelijke voorzieningen. Deze situatie kan leiden tot spanningen tussen mede-eigenaars en onderhuurders, wat de levenskwaliteit en de harmonie binnen de mede-eigendom aantast.

Onderverhuren binnen een mede-eigendom: hoe regelt u dat?

Onderverhuur kan een bron van conflicten zijn tussen mede-eigenaars, huurders en onderhuurders. Om deze problemen te voorkomen, is het essentieel dat de mede-eigendom het onderverhuren strikt regelt. Om harmonieus samenwonen aan te moedigen, is het essentieel om:

  • De regels te verduidelijken
  • Effectief te communiceren
  • De regels voor iedereen te handhaven.

Tot besluit

Onderverhuur kan een impact hebben op het gemeenschapsleven binnen mede-eigendommen. Om een harmonieus samenleven te garanderen, is het essentieel dat de mede-eigenaars, huurders en beheerders op de hoogte zijn van de geldende regels, er effectief over communiceren en ervoor zorgen dat het huishoudelijk reglement van de mede-eigendom wordt nageleefd.

Easy Syndic staat mede-eigenaars bij in elke fase van het beheer van hun eigendom, met inbegrip van kwesties in verband met onderverhuur. Contacteer ons gerust voor meer informatie!

Gestion de la sous-lacation en copropriété.

Vraag een gratis offerte aan voor het beheer van uw mede-eigendom