24 aug. 2021

Zonnepanelen installeren is niet enkel voor individuele huizen bestemd. Ook appartementsgebouwen kunnen in aanmerking komen om zo te genieten van de vaak grote dakoppervlakken. Wat is het belang voor een mede-eigendom om in zonne-energie te investeren en hoe kan dit in de praktijk worden georganiseerd?

Groei van de zonne-energie

In Brussel vond de eerste installatie van zonnepanelen in een mede-eigendom plaats in 2009. Sindsdien is de fotovoltaïsche capaciteit gestaag gegroeid, tijdelijk ondersteund door nationale of regionale subsidies en voordelen, die nu gestopt zijn. Vorig jaar is de zonne-energie nog eens met 25% toegenomen en nu is de capaciteit van deze energie gelijk aan de capaciteit van de kerncentrales van het land. Zelfs zonder subsidies is investeren in fotovoltaïsche panelen namelijk zeer rendabel omdat het de elektriciteitsfactuur doet dalen. Het rendement op de investering in Brussel wordt geraamd op 5 tot 7 jaar. Bovendien is de productie van hernieuwbare energie goed voor de planeet en helpt het de opwarming van de aarde tegen te gaan.

De verschillende soorten zonnepanelen

Er kunnen twee soorten zonne-energie worden geproduceerd door zonnepanelen:

  • Fotovoltaïsche zonne-energie, die het opgevangen zonlicht omzet in elektriciteit. Wanneer u de geproduceerde elektriciteit voor uzelf gebruikt, hebben we het over eigen verbruik.
  • Thermische zonne-energie, die de zonnestralen omzet in warmte die kan worden gebruikt voor verwarming of warm water in een gebouw.

Fotovoltaïsche zonnepanelen kunnen op het dak of tegen een gevel worden geïnstalleerd, afhankelijk van de opstelling van het gebouw. Ze zijn overdag actief, als er licht is. Thermische zonnepanelen leveren warm water, maar een van de problemen is dat de productieperiode en de verbruiksperiode niet altijd overeenstemmen. Opslagsystemen kunnen hierbij een oplossing bieden.

Het akkoord van de mede-eigendom verkrijgen en de financiering organiseren

Er zijn twee mogelijke scenario's:

  • Een meerderheid van de eigenaars is voorstander

Het besluit moet worden genomen op een Algemene Vergadering. Een 2/3 meerderheid is hierbij vereist omdat de werkzaamheden in de gemeenschappelijke ruimten worden uitgevoerd. In dit geval zal de financiering van de installatie collectief zijn. De inhoud van het project moet (idealiter) in de akte van mede-eigendom worden opgenomen. Vooraleer de werkzaamheden starten moet een geldreserve worden aangelegd.

Als alle mede-eigenaars hebben deelgenomen, is het het eenvoudigst om de installatie aan te sluiten op de elektriciteitsmeter van de gemeenschappelijke ruimten, zodat iedereen ervan geniet.

  • Een of slechts enkele personen zijn akkoord

Deze mensen kunnen mede-eigenaars, huurders of mensen buiten de mede-eigendom zijn. In dit geval gaat het erom het dak van het flatgebouw beschikbaar te stellen. Er moet toestemming worden gevraagd aan de syndicus van de mede-eigendom, die zal nagaan of het project geen overlast of schade veroorzaakt. Er moet een contract worden ondertekend waarin de voorwaarden zijn vastgelegd. De betrokken personen zullen verantwoordelijk zijn voor de financiering van de installatie en voor het onderhoud ervan.

Er kunnen evenveel installaties zijn als er mensen zijn, elk aangesloten op een meter die overeenkomt met het betrokken huis. Op die manier profiteert elke investeerder afzonderlijk van de installatie door de energie te ontvangen die op zijn meter wordt geproduceerd. Elke deelnemer moet een groene meter laten installeren.

Als u een project hebt om fotovoltaïsche zonnepanelen te installeren in het Brussels Gewest, heeft Leefmilieu.Brussels de vzw APERe de opdracht gegeven om uw mede-eigendom gratis bij te staan in dit proces.