31 okt. 2022

Het gebouw beveiligen is een van de belangrijkste aspecten van de mede-eigendom. Iedere bewoner moet in een veilige en risicoloze omgeving kunnen wonen. Daarom is het belangrijk een duidelijk beveiligingsbeleid vast te leggen en over de juiste apparatuur te beschikken.

Welke oplossingen zijn er om de veiligheid in een mede-eigendom te garanderen?

Er zijn verschillende oplossingen om de beveiliging van een gebouw in mede-eigendom te verbeteren. Het beveiligen van de toegang is er een, alsook het gebruik van camera's of zelfs bemande bewaking.

Beveiliging van de toegang tot het gebouw

De toegang tot het gebouw kan worden beveiligd met een digitale code, een intercom, een videofoon of een badgelezer. Voor de toegang tot de gemeenschappelijke ruimten zijn er vele alternatieven: vergrendeling van de deuren, vergrendeling op afstand, enz.

Gebruik van bewakingscamera's

Videobewaking is een doeltreffende manier om de veiligheid van goederen en personen te garanderen. Vooraleer ze te installeren moet u wel een verklaring indienen bij de bevoegde autoriteiten.

Beroep doen op bemande bewaking

Bewakers, conciërges en veiligheidsagenten kunnen een grote hulp zijn bij het waarborgen van de veiligheid van een gebouw. Het is echter noodzakelijk ervoor te zorgen dat zij competent en erkend zijn en een kwaliteitsdienst verlenen.

Goed om weten

De syndicus speelt een belangrijke rol in de beveiliging van het gebouw. Als vertegenwoordiger van de mede-eigenaars is hij of zij verantwoordelijk voor het onderhoud en de beveiliging van de gemeenschappelijke ruimten.

Hoe garandeert u de veiligheid van de mede-eigendom tegen brand- en waterschade?

Beveiligen tegen brand- en waterschade is een van de grootste zorgen van mede-eigenaren. Net als inbraakbeveiliging moet deze vanaf de eerste dagen van de mede-eigendom worden gewaarborgd. De in te voeren voorzieningen hangen af van verschillende elementen:

  • het aantal woonsten
  • het type constructie
  • de nabijheid van andere gebouwen
  • enz.

In alle gevallen is een alarmsysteem vereist. Om de gemoedsrust van de bewoners te garanderen in geval van schade, moet de mede-eigendom via de syndicus ook een verzekering afsluiten.

Hoe veiligheidsmaatregelen in een mede-eigendom toepassen?

Beveiligingsmechanismen in mede-eigendom invoeren verloopt in verschillende fases. Allereerst moet een plaatsbeschrijving worden opgemaakt. Deze zal u in staat stellen om :

  • de behoeften te identificeren
  • de te nemen noodmaatregelen te bepalen
  • en de kosten te evalueren.

Vervolgens is het van belang de Vereniging van Mede-Eigenaars bijeen te roepen, die een besluit moet nemen over de te nemen maatregelen, rekening houdend met:

  • de staat van het gebouw
  • en de voorstellen van de mede-eigenaars.

De mede-eigenaars kunnen ook het initiatief nemen om deze veiligheidsmaatregelen in de mede-eigendom uit te voeren. In dat geval zal de syndicus eventueel moeten ingrijpen, afhangende van de noden.

Goed om weten

De veiligheidsregels in een mede-eigendom staan in het Reglement van Mede-Eigendom. De syndicus is verantwoordelijk voor de uitvoering ervan.

Tot besluit

De uitvoering van passende maatregels om de veiligheid in mede-eigendom te waarborgen is van het grootste belang. De syndicus van de mede-eigendom is onder meer verplicht de nodige maatregelen te nemen om de veiligheid van de mede-eigenaars te waarborgen. Wij kunnen u, als professionals op dit gebied, hierover adviseren. Aarzel dus niet om ons te contacteren.