14 feb. 2022

Een goedkope syndicus vinden die goed werk levert is de droom van veel mede-eigenaren. Maar bestaat die zeldzame parel wel en zo ja, hoe vind je die?

De goedkoopste oplossing is natuurlijk een vrijwillige syndicus. Maar daarvoor moet een van de mede-eigenaars de tijd, energie en vaardigheden hebben om zijn missie uit te voeren. De wetten en normen veranderen immers voortdurend en de verantwoordelijkheid van de syndicus is hierbij niet te onderschatten, deze rol moet niet licht moet worden opgevat. Er zijn nog altijd vrijwillige syndici, maar meer en meer mede-eigendommen doen nu een beroep op een professionele syndicus.

In België bestaat er geen officieel ereloonrooster voor syndici van mede-eigendom, zodat de aangeboden honoraria van streek tot streek en van syndicus tot syndicus verschillen. In 2017 bedroeg het gemiddelde voor Wallonië en Brussel €25,97/maand per appartement. De tarieven variëren vaak sterk al naargelang de omvang van de mede-eigendom. De syndicus heeft vaste kosten voor het beheer van elk gebouw, die dan gedeeld worden door het aantal appartementen. Is dit aantal groot dan zal het aandeel voor elke mede-eigenaar dalen. Daarom worden kleine mede-eigendommen vaak benadeeld voor wat de kosten betreft en hebben zij moeite om een syndicus te vinden die betaalbare diensten aanbiedt. Bovendien hebben kleine mede-eigendommen vaak niet dezelfde diensten nodig als een groot flatgebouw, hebben ze ook minder problemen om te beheren en kunnen een aantal diensten intern worden gedeeld (het buitenzetten van de gemeenschappelijke vuilnisbak, het schoonvegen van het trappenhuis...).

Gelukkig zijn er syndici die gespecialiseerd zijn in kleine mede-eigendommen. Zij hebben aangepaste aanbiedingen die hen in staat stellen een kwaliteitsdienst te verlenen tegen redelijke prijzen. Easy Syndic is een goed voorbeeld. Zij zijn gespecialiseerd in mede-eigendommen met een maximum van 9 kavels en kennen hun noden door en door. Ze hebben all-inclusive of op maat tarieven, zodat u alleen betaalt voor de diensten die u nodig hebt.

Het maandelijkse pakket omvat het dagelijks beheer van de mede-eigendom (administratief beheer, boekhouding, algemene vergadering, jaarrekeningen, 24-uurs alarmnummer). De andere diensten zijn “à la carte” en worden alleen gefactureerd als u ze nodig hebt, met name het beheer van schadegevallen en geschillen, dat bij andere syndici vaak in een vaste prijs is inbegrepen, ook al hebt u het maar zelden nodig.
De overname of oprichting van een mede-eigendom is een andere dienst en deze is verplicht indien u van syndicus wenst te veranderen. Dit omvat het opstellen van begrotingen, de overname van contracten, de opening van de Algemene Vergadering alsook de opening van de rekeningen). Deze dienst wordt slechts eenmaal uitgevoerd en gefactureerd, bij de overname van het contract.

Dankzij deze aanpassing van het voorgestelde aanbod aan de behoeften van kleine mede-eigendommen kan Easy Syndic gemiddelde maandelijkse pakketten voorstellen van 8,98 €/maand per appartement voor een mede-eigendom van 8 of 9 appartementen, 11,48 € voor een mede-eigendom van 6 appartementen of 15,85 € voor een mede-eigendom van 4 flats.

Er bestaan dus toch goedkope en zeer professionele syndici!

Door uw bezoek aan deze site voort te zetten, accepteert u het gebruik van cookies om, onder andere, uw taalvoorkeuren op te slaan, vloeiender door te bladeren of statistieken over het gebruik van de site te verzamelen.

Meer informatie OK