9 aug. 2021

In slechts een paar jaar tijd zijn verbonden voorwerpen de norm geworden in veel woningen, wat ons dagelijks leven ook vergemakkelijkt. Nu is het de beurt aan de mede-eigenaars om digitaal te gaan om zo te genieten van de vele voordelen. Maar verbonden objecten kunnen soms risico's inhouden voor uw veiligheid.

Verbonden voorwerpen voor dagelijks gebruik

Domotica is het geheel van elektronische, computer- en technologische installaties die de besturing van het huiselijk apparatuur vergemakkelijken. De verschillende objecten worden verbonden objecten genoemd. Het toenemend gebruik van spraakassistenten heeft het mogelijk gemaakt de bediening van al deze objecten te centraliseren. Domotica wordt op verschillende gebieden gebruikt, bijvoorbeeld voor:

Huisbeveiliging

Met camera's, bewegingsdetectoren, in- en uitgangsregistratie of geconnecteerde sloten kunt u uw huis van binnen en buiten bewaken en indringers afschrikken. Bovendien kunnen aangesloten rook- of koolmonoxidedetectoren en brandmelders u helpen het risico op brand of vergiftiging te voorkomen.

Energiebeheer

Programmeurs kunnen uw verwarming afstemmen op uw behoeften, en slimme oplossingen kunnen u helpen energie te besparen door elke kamer alleen te verwarmen wanneer dat nodig is. Hetzelfde geldt voor de verlichting.

Comfort

Bepaalde taken, zoals rolluiken openen of dakramen, de tuin besproeien, naar welbepaalde muziek luisteren of lde verlichting uitschakelen, kunnen worden geautomatiseerd om uw het leven te vergemakkelijken. Er worden nieuwe verbonden objecten ontwikkeld, zoals de koelkast 2.0, die kan aangeven wat er gekocht moet worden of recepten kan voorstellen op basis van wat er beschikbaar is.

Belang van domotica op het niveau van mede-eigendommen

Verbonden objecten kunnen worden gebruikt voor mede-eigendommen, wat ook een nieuwe markt opent namelijk die van de immotica (samentrekking van immobiliën en domotica). Hierbij is het de bedoeling het beheer van het gebouw te centraliseren om de uitrusting en de veiligheid ervan te optimaliseren.

Sommige van de functies zijn dezelfde als die van individuele woningen: vermindering van het energie- en elektriciteitsverbruik in de gemeenschappelijke
ruimten, verbetering van de veiligheid van het gebouw. Maar het is mogelijk om hier nog verder in te gaan.

Zo kunnen er verwarmingskostenverdelers worden geïnstalleerd, elektronische kastjes die aan sensoren verbonden zijn en die op individuele radiatoren zijn geïnstalleerd. Zij maken het mogelijk het werkelijke verbruik van elke woning op te sporen en tegelijk te profiteren van de voordelen van een collectieve verwarming, en dus een billijker en meer verantwoorde facturering mogelijk te maken. Hetzelfde geldt voor water en gas.

Liften kunnen ook intelligent worden dankzij sensoren die waarschuwen wanneer onderhoud nodig is. Storingen kunnen dus worden voorkomen door de defecte onderdelen vooraf te laten herstellen.


Mogelijke gevaren van aangesloten objecten

Een van de grootste gevaren van geconnecteerde objecten is hun kwetsbaarheid voor cybercriminaliteit. Elk aangesloten object is immers verbonden met het internet en vormt een toegangspoort tot uw netwerk. Het is daarom belangrijk de betrouwbaarheid te controleren van de voorwerpen die u koopt, of zij veilige encryptie gebruiken.

Met het gebruik van verbonden voorwerpen kan een ander probleem zich voordoen bij stroomuitval of internetstoringen. Als alles via het internet wordt gecentraliseerd, riskeert u bijvoorbeeld het openen van de voordeur niet meer te kunnen commanderen. Daarom is het van belang dit probleem te anticiperen door over andere mogelijke opties te beschikken.

Ten slotte wijzen sommigen op het gezondheidsrisico van blootstelling aan te veel straling, vooral voor elektrogevoelige mensen.

Door uw bezoek aan deze site voort te zetten, accepteert u het gebruik van cookies om, onder andere, uw taalvoorkeuren op te slaan, vloeiender door te bladeren of statistieken over het gebruik van de site te verzamelen.

Meer informatie OK