3 okt. 2022

De oorlog in Oekraïne heeft de energieprijzen omhoog doen schieten. In slechts één jaar tijd zijn de gas- en elektriciteitsprijzen met bijna 65% gestegen. De energierekening is meer dan ooit een grote kostenpost voor kleine mede-eigendommen. Hier zijn enkele tips om uw rekeningen te verlagen.

Het energieverbruik verminderen in gemeenschappelijke ruimtes

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik in gemeenschappelijke ruimtes te verminderen:

  • het energiecontract herzien
  • de gemeenschappelijke verlichting verminderen;
  • enz.

Energiecontracten herzien

In een tijd waarin de energieprijzen de pan uit rijzen, is het van cruciaal belang de voordeligste leverancier te kiezen. Of het nu gaat om Engie, Mega, Total Energies of andere bedrijven, overweeg uw offertes te vergelijken. Stap meteen over naar de goedkoopste leverancier, mocht dit nog niet gebeurd zijn.

U kunt ook overwegen uw energie gegroepeerd aan te kopen met de andere mede-eigenaren. Deze aanpak, waarbij verschillende consumenten zich verenigen om energie (elektriciteit, gas) aan te kopen, laat hen toe te genieten van voordelige prijzen en diensten.

De gemeenschappelijke verlichting verminderen

Collectieve verlichting is een grote kostenpost in flatgebouwen. Daarom zijn er een aantal eenvoudige maatregelen die kunnen worden toegepast om het energieverbruik ook op dit gebied te verminderen. De installatie van een aanwezigheidsdetectiesysteem, bijvoorbeeld, voorkomt veel verspilling.

Ook hebt u de mogelijkheid om spaarlampen zoals LED's te gebruiken. Verminder indien mogelijk ook het aantal lampen.

Investeren in energetische renovatie

Energetische renovatie heeft verschillende voordelen op lange termijn. Bovendien biedt de overheid premies voor dit soort werkzaamheden. De aanpak maakt het dus mogelijk om:

  • de energierekening van de mede-eigendom te verlagen,
  • te voldoen aan de comfortvereisten;
  • de thermische prestaties van het gebouw te verbeteren.

Verschillende werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd om de energierekening van de mede-eigendom te verlagen (isolatie, vervanging van de verwarmingsketel, enz.).

Isoleren om het energieverbruik te verminderen

Het gebouw isoleren kan het energieverbruik aanzienlijk verminderen.

Het voorkomt ook condensatie en beperkt het risico van waterinfiltratie en schimmelvorming. Isolatie van het dak, de muren en de ramen is dus zeker een voordelige optie.

Het ventilatiesysteem onder de loep nemen

Een doeltreffend ventilatiesysteem installeren zorgt ook voor een goede energie-efficiëntie. Het is namelijk een goed idee om te kiezen voor een gecontroleerd mechanisch ventilatiesysteem.

Hierbij is het echter essentieel deze apparatuur goed te onderhouden, anders loopt u snel het risicio uw rekeningen te zien verdubbelen.

Verkies een energiezuinig verwarmingssysteem

Verwarming is een van de belangrijkste verbruiksposten. Daarom is het essentieel om te kiezen voor een energiezuinig verwarmingssysteem. U kunt bijvoorbeeld investeren in zonneverwarming, of waarom niet terugkeren naar de traditionele houtverwarming?

Wenst u iets praktischer, dan kan u kiezen voor een infrarood verwarmingspaneel of voor een condensatieketel.

Goed om weten
Om een objectieve diagnose van mogelijke energiebesparingen in uw mede-eigendom te verkrijgen, voert u best een energie-audit uit.

Tot besluit
De energieprijzen bereiken recordhoogtes. Het is daarom essentieel geworden om uw energieverbruik te optimaliseren. En als je een syndicus nodig hebt die alles perfect weet te regelen, neem dan snel contact op met Easy Syndic.

Door uw bezoek aan deze site voort te zetten, accepteert u het gebruik van cookies om, onder andere, uw taalvoorkeuren op te slaan, vloeiender door te bladeren of statistieken over het gebruik van de site te verzamelen.

Meer informatie OK