6 sep. 2021

Een goedkope syndicus vinden die zijn werk goed doet is de droom van veel mede-eigenaars. Maar bestaat die zeldzame parel wel en zo ja, hoe vind je die?

De goedkoopste oplossing is natuurlijk een vrijwillige syndicus. Maar daarvoor moet een van de mede-eigenaars de tijd, de energie en de nodige vaardigheden hebben om zijn missie uit te voeren. De wetten en normen veranderen immers voortdurend en de verantwoordelijkheid van de syndicus is belangrijk. Deze rol mag echt niet licht worden opgevat. Er zijn nog steeds vrijwillige syndici, maar meer en meer mede-eigendommen doen nu een beroep op professionele syndici.

In België bestaat er geen officieel loonbarema voor syndici van een mede-eigendom, zodat de aangeboden erelonen van streek tot streek en van syndicus tot syndicus verschillen. In 2017 bedroeg het gemiddelde voor Wallonië en Brussel €25,97/maand per appartement. De tarieven variëren vaak sterk naar gelang de omvang van de mede-eigendom. Voor het beheer van elk gebouw heeft de syndicus vaste kosten die worden gedeeld door het aantal appartementen. Als dit aantal hoog is, zal het aandeel voor elke mede-eigenaar dalen. Daarom worden kleine mede-eigendommen vaak benadeeld voor wat de kosten betreft en hebben zij moeite om een syndicus te vinden die betaalbare vergoedingen aanbiedt. Bovendien hebben ze vaak niet dezelfde diensten nodig als een groot flatgebouw, hebben ze minder problemen om te beheren en kunnen een aantal diensten intern worden gedeeld (het buitenzetten van de gemeenschappelijke vuilnisbak, het trappenhuis borstelen,...)

Gelukkig zijn er syndici die gespecialiseerd zijn in kleine mede-eigendommen. Zij hebben aangepaste aanbiedingen die hen in staat stellen een kwaliteitsdienst te verlenen tegen redelijke prijzen.

Easy Syndic is een goed voorbeeld. Zij zijn gespecialiseerd in mede-eigendommen met een maximum van 9 kavels en kennen hun behoeften goed. Ze hebben all-inclusive of op maat tarieven, zodat u alleen betaalt voor de diensten die u nodig hebt.

Het maandelijkse pakket omvat het dagelijks beheer van de mede-eigendom (administratief beheer, boekhouding, algemene vergadering, jaarrekeningen, 24/7 alarmnummer). De andere diensten zijn op maat en worden alleen gefactureerd als u ze nodig hebt, met name het beheer van schadegevallen en geschillen, dat bij andere syndici vaak in een vaste prijs is inbegrepen, ook al hebt u dit maar zelden nodig. De overname of oprichting van een mede-eigendom is een andere dienst, die verplicht is indien u van syndicus wenst te veranderen. Deze omvat de opstelling van begrotingen, de overname van contracten, de opstart van de Algemene Vergadering en de opening van de boekhoudkundige rekeningen. Deze dienst wordt slechts eenmaal uitgevoerd en gefactureerd, bij de overname van het contract.

Door het voorgestelde aanbod aan te passen aan de behoeften van kleine mede-eigendommen kan Easy Syndic gemiddelde maandelijkse forfaitaire bedragen voorstellen van € 7,48/maand per appartement voor een mede-eigendom van 8 of 9 appartementen, € 9,57 voor een mede-eigendom van 6 appartementen of € 13,22 voor een mede-eigendom van 4 appartementen.

Er bestaan dus duidelijk nog echt goedkope en zeer professionele syndici!

Door uw bezoek aan deze site voort te zetten, accepteert u het gebruik van cookies om, onder andere, uw taalvoorkeuren op te slaan, vloeiender door te bladeren of statistieken over het gebruik van de site te verzamelen.

Meer informatie OK